1 de 10
processionària

Agricultura finalitza els tractaments aeris per al control de la processionària del pi amb el 80% d'èxit

Al Berguedà s'han tractat un total de 3.885 hectàrees de bosc

Mortaldat d'erugues després del tractament aeri. | Agricultura
per Redacció, 18 de desembre de 2019 a les 19:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d’Agricultura ha finalitzat aquests dies els tractaments aeris per al control de la processionària del pi, la coneguda eruga que s'alimenta de les fulles dels pins. Aquest 2019 s'ha actuat en unes 17.500 hectàrees de 49 municipis d'11 comarques, principalment al Prepirineu i al Pirineu, entre les quals el Berguedà, però també a les comarques de Tarragona. A la comaca, s'han tractat un total de 3.885 hectàrees de bosc.

La mortaldat de les erugues de processionària en aquelles zones on s'ha aplicat tractament és superior al 80%. Així ho mostra un estudi de seguiment dels treballs efectuats que posa en relleu la seva efectivitat i argumenta que en les zones no tractades la mortalitat és inferior al 20%.

 

Mapa i hectàrees tractades. Foto: Agricultura


El tractament més efectiu per combatre la processionària en l'àmbit forestal és l'aeri que s'aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. A escala local, encara es poden aplicar altres tipus de tractaments de control, però sempre amb productes i tècniques autoritzats.


Tot i que continua la tendència a disminuir de les afectacions importants per processionària, Agricultura ha mantingut les inversions en tractaments aeris de control de plagues forestals. Des del Departament destaquen que la persistència i el manteniment d'aquests tractaments de control contribueix al fet que la gravetat de les afectacions vagi disminuint, tot i que les perspectives no són gaire favorables en l'actual escenari de canvi climàtic.

També cal tenir en compte que l'objectiu d'aquests treballs no és erradicar aquest organisme sinó contribuir a l'equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Aquesta plaga, a més d'originar urticària i trastorns al·lèrgics, ocasiona importants perjudicis a les economies locals com ara el turisme rural, la ramaderia o el sector forestal.

El producte que s'utilitza és biològic, compatible amb l'agricultura ecològica i no classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. El mateix estudi de seguiment dels tractaments mostra a més que la persistència d’aquest producte biològic desapareix abans de les tres setmanes.

 

Participació