Les obres per finalitzar la primera fase del polígon d'Olvan començaran a finals de 2020

Així ho ha explicat el conseller Damià Calvet en sessió de control parlamentària

18 de desembre del 2019
Actualitzat el 19 de desembre a les 18:53h
Damià Calvet ha respost en sessió parlamentària una pregunta al respecte de la socialista Marta Moreta.
Damià Calvet ha respost en sessió parlamentària una pregunta al respecte de la socialista Marta Moreta. | Canal Parlament
La Generalitat de Catalunya situa ara en el 2022 la finalització de la primera fase d'urbanització del Polígon d'Olvan. Ho ha expressat aquest dimecres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (JxCat) en sessió de control parlamentària, després que la diputada socialista Marta Moreta li hagi demanat sobre la calendarització actual per a l'entrada en servei del polígon. Segons Calvet, doncs, les obres per finalitzar aquesta primera fase han de començar a finals de 2020.

"El Consorci del Polígon Rocarodona Olvan ha passat per moltíssimes vicissituds, entre altres ha posat en perill la viabilitat econòmica de l'Ajuntament. Això ho estem solucionant, canviant el percentatge de participació del Govern i de l'Ajuntament d'Olvan, i després fent entrar el consell comarcal al consorci", ha apuntat Calvet. "En primer lloc, haurem de canviar els estatuts per donar cobertura legal a tot això, però després actuarem", ha assegurat.

El conseller ha explicat que la finalització d'obres de la primera fase començarà l'any vinent i estarà enllestida el 2022. "Actuarem per finalitzar una primera fase en què ens gastarem pràcticament 1,8 milions d'euros, per tenir terrenys industrials a punt, així tindrem capacitat per acollir inversions i dinamitzar l'economia del Berguedà, que és el que tots volem", ha indicat. De les 61 parcel·les previstes al polígon, l'any 2011 es va preveure que la primera fase en posés al mercat 15, però la crisi va deixar-ho tot aturat. 

Marta Moreta ha repassat les dades d'un projecte pel qual es preveia "un cost total de 8,6 milions d'euros, i dels quals avui en dia l'Incasòl hi ha invertit només 2,6 milions d'euros".

"La comarca del Berguedà la conformen 31 municipis, que no disposen de terrenys industrials degudament urbanitzats, equipats i amb parcel·les prou grans i ben situades. L'any 2005 es va acordar impulsar un gran polígon industrial en el municipal d'Olvan, que exercís de polígon comarcal, i d'això ja fa 14 anys", ha lamentat Moreta. 

Segons Marta Moreta, des de 2011, "cada dos o tres anys s'ha demanat la continuïtat del projecte", perquè hi ha hagut peticions d'empreses per instal·lar-s'hi, però això mai ha acabat materialitzant-se. Tot plegat, malgrat que tots i cadascun dels consellers de Territori han promès desencallar el tema, ha assegurat la diputada. 

En aquest sentit, Damià Calvet ha explicat que, ara mateix, s'està pendent de la modificació del consorci per donar cabuda al consell comarcal. Però també ha recordat que, després de la important crisi econòmica, el plantejament per aquest tipus de projectes ha de ser necessàriament diferent que fa una dècada. "No estem en una època on puguem fer la planificació, la compra de terrenys i el desenvolupament, que vol dir la despesa d'urbanització, i després esperar asseguts darrere la taula esperant que arribin les empreses", ha apuntat. "Hem de saber actuar a la demanda", ha dit. 

El projecte industrial de Rocarodona l'impulsa un consorci integrat pel Govern i l'Ajuntament d'Olvan, que ara està en procés d'incorporar també el Consell Comarcal del Berguedà, tal com va explicar NacióBerguedà a l'octubre.

Moreta, que ha advertit de la despoblació que pateix el Berguedà i de l'urgència que suposa per a la comarca disposar de més sòl industrial, ha demanat a Damià Calvet si podia assegurar-li que durant els pressupostos de 2020 la Generalitat disposarà d'una partida per tirar endavant el polígon. "Ens agradaria que les seves paraules no se les endugui el vent", ha advertit. "Sí efectivament, no tant una partida en el pressupost, sinó en la planificació d'inversions de l'Incasòl a través del consorci", ha respost el conseller. "Començarem obres el quart trimestre de 2020, la finalització de la primera fase serà el 2022", ha reiterat.