Les renovables com la biomassa o la hidràulica, claus per a la transició energètica a la indústria del Berguedà

El director de l'Institut Català de l'Energia, Manel Torrent, ha explicat a l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) l'estratègia del govern català per portar a terme la transició energètica al sector industrial

17 de desembre del 2019
Actualitzat a les 23:21h
El director de l'ICAEN, Manel Torrent, amb la delegada dels serveis territorials d'Empresa, Bàrbara Minoves, i l'empresari Xavier Gual.
El director de l'ICAEN, Manel Torrent, amb la delegada dels serveis territorials d'Empresa, Bàrbara Minoves, i l'empresari Xavier Gual. | Pilar Màrquez Ambròs
El director de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), Manel Torrent, ha ofert aquest dimarts al vespre una xerrada a l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) on ha explicat les estratègies del govern català per tal d'aconseguir que l’any 2050 tota l'energia que es consumeixi al país procedeixi de fonts renovables. "A casa nostra totes les revolucions han estat industrials, com la del vapor o la de l'electrificació a partir dels salts d'aigua; l'energètica també ho ha de ser", ha expressat Torrent.

El Govern ha iniciat la tramitació de la Llei de la Transició Energètica de Catalunya i la transformació de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) en Agència Catalana d'Energia. Per compartir els objectius amb el territori, Manel Torrent ha parlat aquest vespre a Berga davant d'una vintena d'empresaris i representants de les administracions.

Torrent ha fet una anàlisi de la situació energètica del país acompanyat de la delegada dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves. 

Manel Torrent ha valorat que cada territori ha d'apostar per la transició energètica des dels propis recursos. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que el Berguedà pot confiar en la biomassa, l'energia solar i l'hidràulica, de la mateixa manera que altres comarques poden fer-ho per l'energia eòlica. 

El director de l'Institut Català d'Energia ha apel·lat al treball conjunt entre administració, ciutadans i empreses a l'hora de promoure un canvi de model energètic que doni resposta a l'actual situació d'emergència climàtica i ha demanat inversió al sector privat. "Si algú té recursos i els pot invertir per fabricar eines per a la transició energètica, que comenci. Serà molt millor que aquestes eines les fem aquí, i no pas que les haguem d'importar de l'altra punta del món", ha expressat. 

Plaques solars i eficiència energètica als edificis públics

Manel Torrent ha detallat que, de moment, no hi ha previstos ajuts per facilitar les plaques solars, però sí que hi haurà subvencions per millorar l'eficiència dels edificis públics el 2020, si s'aproven els pressupostos de la Generalitat.

"Hem de buscar estratègies perquè es col·loquin plaques solars en règim de concessió o amb un contracte PPA a llarg termini. És veritat que les instal·lacions s'amortitzen, però també que la inversió té un pes important", ha apuntat Torrent. La qüestió l'ha respost en clau berguedana abans d'entrar a la xerrada, després que anit al ple el grup de Junts per Berga proposés al govern de la CUP una inversió de 200.000 euros per la instal·lació de plaques solars en edificis municipis, un projecte sobre el qual l'executiu local va mostrar-se partidari però que va dir que ara mateix no podia afrontar econòmicament. 

El director de l'Institut Català d'Energia ha confiat que "les plaques solars arribaran a tot arreu perquè la transició energètica va cap aquí, cada vegada són més barates". 

Manel Torrent també ha elogiat l'aposta d'Avià per la transició energètica com a municipi pioner a Catalunya. "Els municipis marquen tendència amb accions cap a la transició energètica, i Avià en concret marca tendència per tot el país", ha dit Torrent. L'any 2016 el mateix ICAEN va reconèixer la tasca d'Avià en el camp de l'estalvi, l'eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques i va entregar-li el premi a l'Excel·lència Energètica.

De residus a energia

Malgrat que Manel Torrent ha deixat clar que aquest és un projecte que com a tal haurà de valorar ambientalment el departament de Territori i Sostenibilitat, no ha pogut evitar ser preguntat pel polèmic projecte d'instal·lació d'una incineradora de residus a Cercs que una empresa manresana vol tirar endavant per generar electricitat. "La valorització o incineració de residus, en condicions controlades, és un recurs energètic i així ho entén Europa. En el sentit del Waste To Energy, hem d'entendre el residus com un recurs, ara bé s'ha de fer ben fet, s'ha de fer amb controls i filtratges", ha apuntat, indicant que responia "estrictament" des d'un punt de vista energètic.

"Pensar que és millor acumular residus en un abocador, sota terra, i aprofitar després el metà que surt, havent-lo de capturar i valoritzar, per a mi és discutible. El que no és discutible és que si la incineració no es fa bé, no pot funcionar", ha afegit. 
 

Xerrada de l'ICAEN a la seu de l'ACEB a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Empresaris i representants del territori han assistit a la xerrada que s'ha fet a la seu de l'ACEB. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a