Berga invertirà els 30.000 euros del seu primer pressupost participatiu al Parc del Lledó

Els dos projectes de millora més votats sumen 226 del total de 1.265 vots i contemplen actuacions a l'entorn i a l'enllumenat d'un espai amb diverses necessitats de millora

17 de desembre del 2019
Actualitzat el 18 de desembre a les 12:41h
Un dels accessos al Parc del Lledó.
Un dels accessos al Parc del Lledó. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga invertirà els 30.000 euros del seu primer pressupost participatiu al Parc del Lledó. Aquesta ha estat la decisió presa per una majoria dels veïns i veïnes de la ciutat que han participat al procés de votació on hi havia fins a 44 propostes finalistes. En aquest procés, hi han votat unes 700 persones, és a dir, que s'han sumat 1.200 vots perquè cada ciutadà podia votar per dos projectes. Les dues propostes de millora de l'entorn i adequació de l'enllumenat del Parc del Lledó han estat les que obtingut el suport d'un major gruix del total de vots: gairebé el 18% han coincidit en la necessitat d'actuar en aquest espai municipal. Les millores s'executaran durant l'any 2020 fins a esgotar la partida econòmica prevista.
 
La regidora de Participació Popular, Roser Valverde, ha valorat positivament els resultats obtinguts en aquest procés participatiu, així com el nombre de propostes presentades. La regidora ha presentat aquest vespre els resultats del primer procés de pressupostos participatius en un acte a la sala de Plens de l'Ajuntament de Berga.

Valverde ha explicat que les xifres de participació igualen les de poblacions com Manresa i Girona, que se situen al voltant del 5% i que compten amb una dilatada experiència en aquest tipus d'iniciatives. "Els resultats demostren que la gent de Berga té moltes coses a dir sobre la ciutat, i això també ens serveix per reorientar les nostres pròpies propostes i visionar la ciutat des d'un prisma diferent", ha subratllat.

Millora de l'entorn i de l'enllumenat 
 
Els dos projectes de millora del Parc del Lledó, un espai municipal que és sovint víctima de l'incivisme i la imatge del qual s'ha anat degradat amb el pas del temps, han sumat conjuntament 226 del total de 1.265 vots (17,9%). D'una banda, la proposta número 34 que contempla actuacions de millora en les portes d'accés, la senyalització, l'arranjament de l’entorn i el parc infantil ha obtingut 119 vots, és a dir, un 9,4%. Les actuacions incloses en aquesta proposta compten amb una valoració econòmica de 15.000 euros. 

D'altra banda, la proposta número 33 que comporta la millora de l'enllumenat de l'amfiteatre, la substitució dels projectors de llum actuals per llum LED i la instal·lació d'enllumenat a l'skatepark ha assolit 107 vots (8,5%). Aquesta proposta estima un pressupost de 20.000 euros. 
 
La suma dels imports de les dues propostes escollides supera els 30.000 euros previstos en el pressupost participatiu. Per aquest motiu, s'executarà el 100% de la opció més votada, la primera, mentre que la resta de la partida disponible (15.000 euros) es destinarà al projecte de millora de l'enllumenat. La decisió ha estat consensuada pels representants municipals, segons fonts municipals. 
 
El pressupost participatiu en xifres
 
La primera convocatòria del pressupost participatiu va rebre 57 propostes, de les quals, 44 van superar la valoració tècnica per ser sotmeses al procés de votació popular en què hi han participat 691 persones, un 4,8% del cens format per persones majors de 16 anys empadronades a Berga. En total, s'han registrat 1.265 vots, tenint en compte que cada persona podia votar dues propostes diferents. També s'han comptabilitzat 4 vots en blanc i 1 vot nul.  
 
Pel que fa al percentatge de participació segons la franja d'edat, la població adulta de 30 a 39 anys ha estat la més activa en la votació (22%), seguida de les persones de 60 a 69 anys (19%), la població de 40 a 49 anys (16%), les persones d'entre 50 i 59 anys (16%), els veïns i veïnes de més de 70 anys (13%), el jovent menor de 20 anys (9,5%) i els ciutadans de 20 a 29 anys (5%). 
 
Els pressupostos participatius són un projecte que ha estat desenvolupat per l'àrea de Participatiu Popular amb el treball conjunt de tots els grups municipals que formen part del consistori berguedà (CUP, Junts per Berga, Esquerra Berga i PSC). Es tracta de la primera experiència que ha portat a terme l'Ajuntament de Berga en matèria pressupostària que ha permès als veïns i veïnes decidir a quins projectes volien destinar una part del pressupost públic municipal de 2020 amb una partida de 30.000 euros.   

Consulta aquí els resultats de la votació als primers pressupostos participatius de Berga que comptava amb 44 propostes finalistes.
 

Les urnes amb els vots dels pressupostos participatius. Foto: Aj.Berga

Arxivat a