La CGT protesta davant de Monserveis a Berga contra «l'explotació» de les treballadores

El sindicat reclama la readmissió de la seva delegada sindical

17 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:53h
Concentració de la CGT davant de Monserveis.
Concentració de la CGT davant de Monserveis. | Pilar Màrquez Ambròs
El sindicat CGT ha protagonitzat aquest dimarts una concentració de protesta davant la seu de l'empresa Monserveis (SoluBages SL) a Berga, a la carretera de Sant Fruitós. L'objectiu era doble: reclamar la readmissió de la seva delegada sindical i continuar evidenciant la situació "d'explotació laboral" que, segons denuncien, pateixen les treballadores de l'empresa. 
 
L'empresa Monserveis, amb centres de treball al Bages i el Berguedà, va ser multada a l'octubre amb 775.000 euros per tenir 52 treballadores sense contracte ni alta a la Seguretat Social, i 30 d'elles, fins i tot, sense ni permís de treball i residència. Una situació que el mateix departament de Treball, Afers Socials i Famílies va traslladar a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tal com va recollir llavors NacióBerguedà, l'empresa Monserveis hauria pagat 375 euros mensuals per 60 hores de treball setmanal a treballadores migrants sense papers.

Les infraccions per no donar d'alta diversos treballadors a la Seguretat Social o ocupar-los sense autorització ni permís de treball poden suposar penes de presó de sis mesos a sis anys i una multa de sis a dotze mesos. Des que va posar el cas en coneixement d'Inspecció de Treball, el passat 20 d'agost de 2018, el sindicat CGT ha posat sis denúncies més a la Inspecció de Treball i dues als jutjats. Aquesta mateixa setmana ha explicat que denunciava l'empresa Monserveis a Fiscalia per delictes contra els drets dels treballadors, per vulnerar l'article 311.1 i el 311.1 bis del codi penal. 

Segons han exposat els anarcosindicalistes en la concentració d'aquest dimarts, "en aquestes setmanes, hem parlat amb més de dotze treballadores o extreballadores de l'empresa, i podem afirmar rotundament que l'empresa Monserveis segueix explotant persones sense estar donades d'alta a la Seguretat Social i sense permís de residència". 

El sindicat va presentar una denúncia a Inspecció de Treballa l'agost de fa un any, de la qual més tard se'n va derivar l'informe que constava que una cinquantena de treballadores no estaven donades d'alta a la Seguretat Social i 30 no tenien autorització administrativa per residir ni treballar a l'estat espanyol. 

El sindicat ha reiterat avui també que "les treballadores que estan donades d'alta a la Seguretat Social ho estan per moltes menys hores de les que fan realment i amb categories que no es corresponen amb la tasca que realitzen". 

En les últimes setmanes, els anarcosindicalistes han impugnat les eleccions sindicals "que la UGT havia convocat amb connivència i en col·laboració amb l'empresa". Així mateix, asseguren que Monserveis ha acomiadat la seva delegada sindical "un cop que aquesta ha formulat les demandes de la secció a l'empresa, per tal que les treballadores cotitzin i cobrin el que els pertoca, i la corresponent denúncia a Inspecció de treball". 

En la concentració d'aquest matí, els vianants que passaven pel carrer han pogut escoltar diversos dels clams que fa la CGT contra l'empresa, com que paguen a les treballadores "1,80 euros l'hora" i les fan treballar "120 hores a la setmana".

"Veniu, dones migrants, que aquí donen feina per 1,80 cada hora", ha estat una de les proclames que han etzibat els concentrats. 
 

La CGT ha protestat contra les condicions laborals a Monserveis. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Eren una desena de persones, gairebé el mateix nombre que agents de Mossos d'Esquadra i Policia Local. La presència policial ha creat, de fet, malestar entre els manifestants que han recriminat als agents que protegissin "explotadors" i els han dedicat alguns càntics.

Els Mossos, que eren a lloc abans que s'iniciés la concentració, han explicat que la seva funció era la d'evitar possibles desperfectes o denunciar qui els produís. Però els concentrats no hi han estat conformes i els han expressat que actuaven també com a factor dissuasiu per a les afectades que volguessin ser a la protesta, ja que un gruix important són dones migrants sense papers.  

"Al sofà s'hi està molt bé, però aquí exploten dones!", han exclamat, a més, els concentrats durant la protesta, per la qual molts vianants passaven encuriosits però sense parar-se. 
Arxivat a