Maria Costa de l'Escairador, flamant guanyadora del premi PITA d'innovació agroalimentària

La berguedana s'endú el guardó del departament d'Agricultura en la modalitat Jove Emprenedor Innovador per la recuperació de varietats de cereals tradicionals i professionalització de l’antic ofici de l’escairador

16 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:34h
Maria Costa de l'Escairador.
Maria Costa de l'Escairador. | Cedida
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, ha donat a conèixer aquest dilluns les candidatures guanyadores dels premis PITA 2019, que reconeixen la innovació tecnològica agroalimentària. La berguedana Maria Costa de l'Escaidor ha guanyat el guardó en la categoria de Jove Emprenedor Innovador per la recuperació de varietats cereals tradicionals i professionalització d'aquest antic ofici. "Així com per la creació d'un projecte agroalimentari sostenible en tots els sentits; econòmicament viable, amb un procés de producció respectuós amb l'entorn i amb unes instal·lacions energèticament netes i eficients", segons ha valorat el jurat. 
 
En les divuit edicions que es porten celebrant aquests premis, aquesta és la tercera vegada que el Berguedà ha estat guardonat amb un d’aquests reconeixements. Els PITA es consideren els premis de major prestigi en el sector agroalimentari català. La consellera Teresa Jordà presidirà l’acte de lliurament dels premis el proper 30 de gener de 2020.

Formatgeries Montbrú SA, de Moià (Moianès) i SAT la Reula, a Fígols d’Organyà (Alt Urgell) són els altres guanyadors d'enguany en les modalitats d'agroindústria i empresa agrària, respectivament. 

Enguany, s'han presentat un total de 23 iniciatives innovadores d'empreses i d'emprenedors en el camp de l'agroalimentació de tot Catalunya que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i del DARP. Els premis guanyadors estan dotats amb 6.000 euros cadascun, i els finalistes amb 2.000 euros.

Un antic molí recuperat
 
L'Escairador és el primer centre professional d’escairat de cereals de Catalunya. Un antic molí recuperat on es separa la pell o pellofa del propi gra. Un procés imprescindible per a convertir els cereals en un aliment més apte al consum, ja que redueix el temps de cocció i facilita la seva digestió. L'escairat és la denominació que es dóna al Berguedà i comarques veïnes al procés que es realitza amb un molí de pedra que gira a baixa velocitat per a evitar l'augment de temperatura del gra i, així, preservar al màxim les propietats nutricionals i organolèptiques dels cereals.
 
L’Escairador treballa amb varietats de cereals tradicionals locals i de proximitat. Aquest projecte de Maria Costa Ferrer és doblement innovador perquè no només recupera un vell ofici sinó que, segons el jurat dels premis PITA 2019, també ha convertit una petita finca agrícola familiar en un projecte agroalimentari sostenible.
 

Obrador de l'empresa. Foto: Cedida

 

Productes de l'Escairador. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a