Berga redueix el pressupost de cara el 2020: «No serà un any de moltes inversions, sí d'execució d'obres»

El pressupost que l'equip de govern portarà a aprovació dilluns és de 17,5 milions d'euros, cosa que representa una caiguda de sis milions respecte al compte vigent prorrogat de 2018 per a 2019 de 24 milions

13 de desembre del 2019
Actualitzat el 16 de desembre a les 19:02h
Els regidors Marià Miró i Roser Rifà en la presentació del pressupost 2020.
Els regidors Marià Miró i Roser Rifà en la presentació del pressupost 2020. | Pilar Màrquez Ambròs
El pressupost per a 2020 que l'equip de govern de Berga portarà a aprovació dilluns és de 17,5 milions d'euros, cosa que representa una caiguda de sis milions respecte el compte vigent de 24 milions aprovat el 2018 (22,6 milions en el moment de prorrogar-se el 2019). El regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha defensat que és un pressupost que "suposa un canvi model" perquè permetrà que cada àrea de l'Ajuntament s'empoderi i gestioni la seva part dels comptes, però que a la vegada és "molt continuista" en el sentit que se seguirà fent un estricte control de la despesa per reduir el deute, que ha passat de 18 milions a 10 milions d'euros en quatre anys i mig de govern cupaire. 

"No serà un any de moltes inversions però sí d'execució d'obres que arrosseguem d'anys anteriors", ha expressat Miró. El percentatge d'execució de les inversions que contemplava l'anterior pressupost va ser, de fet, només d'un 16,4%. 

El regidor d'Hisenda ha definit els nous pressupostos com a "més realistes" i "d'impàs". El capítol d'inversions serà de 4,6 milions euros, mentre que en els comptes vigents era de 9,2 milions. "Hi ha una reducció en l'import del capítol d'inversions perquè encara no hi ha els atorgaments de subvencions de meses ni del PUOSC", ha dit Miró. Dels 4.685.000 que proposa la CUP en inversions, 650.806 euros sortiran de recursos propis. La resta d'ajudes extraordinàries. 

El regidor d'Hisenda ha assenyalat fins a tres motius més per la reducció del total del pressupost, més enllà de la caiguda del capítol d'inversions. D'una banda que no s'han hagut de pressupostar 1,25 milions d'euros que feien referència al servei de recollida de residus, ja que ho ha passat a gestionar el consell comarcal, i l'Ajuntament de Berga "ni recapta ni paga res". 

De l'altra, que en el capítol 9 de passius financers no s'hi ha hagut d'incloure l'amortització dels préstecs ICO d'1,3 milions d'euros, ja que actualment hi ha una carència de dos anys per part de l'Estat. Finalment, ha dit Marià Miró, en capítol 1 d'ingressos, s'han ajustat les previsions pressupostàries als ingressos previstos. En els darrers pressupostos, aquest capítol era superior al seu valor real, ha reconegut el govern local. "Tot això ens porta a tenir un pressupost inferior al que es va aprovar fa dos anys", ha afirmat Marià Miró. 

Un dels capítols que augmenta és el de personal. Aquest s'enfila al mig milió d'euros per cobrir places pendents de personal. 
 
Inversions

El capítol d'inversions inclou projectes presents en comptes anteriors però pendents d'executar-se, com les urbanitzacions de la zona dels Pedregals (1,8 milions d'euros) o del Torrent de Santa Eulàlia (1,4 milions d'euros). Així mateix, hi consta l'actuació a la claveguera de la Rasa dels Molins, que compta amb una partida de 208.000 euros, o obres del projecte de modernització del polígon de la Valldan per valor de 318.199,87 euros. Ambdues amb subvencions de la Diputació. A més, es faran millores a l'edifici del jutjat vell, dins de les meses de concertació.

Hi ha també una partida de 16.482 euros en concepte de càmeres de seguretat i trànsit amb la qual es renovaran les càmeres del Carrer Major. Per al 2020 també es preveu adquirir un lector de matrícules per restringir efectivament la circulació a la plaça de Sant Pere, tal com va avançar NacióBerguedà. 

Voluntat de consens amb l'oposició

El regidor d'Hisenda ha confiat en poder aprovar dilluns aquests pressupostos i ha explicat que s'ha estat treballant amb els grups municipals per aquest objectiu. "No ens podem permetre no aprovar aquests pressupostos", ha dit. Dissabte hi haurà una nova reunió per aconseguir un consens. 

Una de les coses que afavorirà que ara cada àrea gestioni la seva part dels comptes, per bé que amb la supervisió dels regidors, és la introducció d'un nou programari. 
Arxivat a