«Jo desobeeixo la monarquia del plàstic!»: Botigues de Berga donen 1.300 bosses de cotó per cuidar el medi ambient

L'objectiu és que les 140 botigues associades a la UBIC de Berga deixin de donar bosses de plàstic entre finals de 2020 i principis del 2021

12 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:15h
Presentació de la campanya per erradicar l'ús de bosses de plàstic al comerç.
Presentació de la campanya per erradicar l'ús de bosses de plàstic al comerç. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga Comercial i l'àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Berga han impulsat una campanya per eliminar el plàstic d'un sol ús als comerços del municipi. Es tracta d'una iniciativa complementària a la distribució de carmanyoles i porta-entrepans que s'ha portat a terme recentment amb l'alumnat dels centres educatius d'infantil i primària de Berga. La campanya dels botiguers porta per lema "Jo desobeeixo la monarquia del plàstic!" i es proposa que les més de 140 botigues associades a la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Berga deixin de donar bosses de plàstic entre finals de 2020 i principis del 2021. 

El president del comerciants, Xavi Orcajo, ha explicat en roda de premsa, de fet, que un 40% dels botiguers adherits a la UBIC ja no fan servir bosses de plàstic, mentre que un 37% més deixarà d'utilitzar-les el 2020, segons les previsions actuals. De moment, a la campanya per repartir bosses de cotó s'hi han sumat 80 comerços del total de 140 que conformen l'entitat.

El lema de la bossa de cotó busca cridar l'atenció i que se'n parli però, a més, segons ha afirmat Xavi Orcajo, vol transmetre una idea molt concreta: "La societat berguedana és inconformista i és rebel·la contra les injustícies". Segons Orcajo, "la monarquia és un règim antic imposat, i en la batalla contra els residus el plàstic és el rei". Els botiguers de la ciutat de Berga es proposen aconseguir un canvi de mentalitat significatiu perquè tothom sigui conscient de la necessitat de reduir residus. Del caràcter rebel dels berguedans, Xavi Orcajo ha posat un exemple molt concret, el de la incineradora de Cercs. "Els comerciants hem pogut comprovar que la gent no la vol", ha dit. Els últims mesos diverses botigues han recollit signatures contra el projecte de crema de residus. 

L'acció per fomentar la sostenibilitat està inclosa en la campanya per reduir residus que impulsa l'Ajuntament de Berga i a partir de la qual va entregar 430 carmanyoles i 300 porta-entrepans a les escoles fa un parell de setmanes. 

La iniciativa compta amb una dotació econòmica de 4.300 euros de la Diputació de Barcelona i pretén conscienciar la ciutadania de la importància de reduir la quantitat de residus que es generen i evitar els plàstics i altres embolcalls d'un sol ús amb tres accions molt concretes: la dirigida a les escoles, les bosses de cotó pels botiguers, que s'han pagat amb 1.500 euros d'aquesta suma, i una acció centrada en els treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Berga que es desenvoluparà al llarg de 2020. Escútia ha avançat que s'està negociant amb l'empresa que gestiona les fonts d'aigua del consistori perquè es deixin d'utilitzar vasos d'un sol ús a les dependències municipals. 
 

Les bosses que es repartiran als comerços de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a