El Consell del Berguedà demana la cessió del Xalet de Coll de Pal

La capacitat i ubicació d'aquesta edificació, la seva altitud a més de 1.900 metres i la seva bona comunicació, fan que tingui potencial com a edifici estratègic i centre d'interpretació

11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 23:19h
Pep Llamas fent lectura de la moció al ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Pep Llamas fent lectura de la moció al ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat la moció presentada per 
Bagà Endavant per a la cessió de l'ús del Xalet de Coll de Pal, amb l'objectiu que sigui un centre d'interpretació. L'acord ha obtingut llum verda al plenari de desembre amb l'abstenció de la CUP i el vot a favor de la resta de grups polítics.

El conseller de Bagà Endavant, Pep Llamas, ha presentat aquest dijous en sessió ordinària una proposta perquè la Diputació de Barcelona cedeixi l'ús del Xalet de Coll de Pal, en terme municipal de Guardiola de Berguedà, a l'ens comarcal. Aquesta és una demanda que la institució berguedana ja havia fet abans de les eleccions municipals. Així ho ha explicat el conseller Abel García durant la sessió. Segons ha detallat García, ara per ara, la Diputació de Barcelona està realitzant una valoració de l'estat de l'immoble.

Aquesta edificació construïda l'any 1922 i pensada com a residència d'hivern dels presidents de la Diputació, ha tingut diferents usos, des de garatge de mobilitat hivernal fins a refugi de muntanya o casa de colònies. Actualment, però, es troba en desús i amenaçat de ser enderrocat per part de la Diputació de Barcelona, que n'és la propietària.

El document acorda "iniciar els tràmits d'obtenció de l'ús de l'edifici amb les condicions més òptimes que es considerin", "iniciar la redacció del pla d'usos de l'edificació i el seu entorn", "iniciar les converses amb la Direcció del Parc Natural Cadí - Moixeró per tal de fixar i redactar un conveni de cooperació i col·laboració" i "donar a conèixer a la ciutadania i a les administracions interessades la presa dels acords aprovats". 

La capacitat i ubicació d'aquesta edificació, la seva altitud a més de 1.900 metres i la seva bona comunicació, fan que tingui potencial com un edifici estratègic de desenvolupament de l'alt Berguedà. La moció planteja que es converteixi, per tant, en el centre d'interpretació d'alta muntanya situat a major alçada de Catalunya, "un ús compatible amb l'observació d'espècies animals i vegetals", ha expressat Pep Llamas.

El Consell Comarcal del Berguedà, mitjançant convenis amb el Parc Natural Cadí-Moixeró, podria utilitzar també aquesta instal·lació "com a centre de formació, recerca i intercanvi d'escolars de diferents comarques", segons Bagà Endavant. El seu emplaçament el fa punt d'inici i final d'una gran quantitat de rutes de muntanya, tant d'hivern com d'estiu, cosa que, a més, apunta el text, podria servir per fomentar-hi la pràctica i aprenentatge de diferents modalitats d'esport competitiu, donant rellevància a la seva iniciació.

"L'aprenentatge de l'ús de raquetes, esquí de muntanya i la realització de recorreguts de coneixement de la geologia, flora i fauna, el converteixen un lloc de primer ordre per a l'ús respectuós de la muntanya", ha afirmat Pep Llamas. 

El Consell del Berguedà tanca els comptes de 2018 amb un superàvit ajustat

Paral·lelament, el ple del Consell ha aprovat aquest dimecres per unanimitat el tancament del compte general del pressupost de 2018, amb un resultat pressupostari ajustat de 47.941,07 euros i  un romanent de tresoreria de 429.089,98 euros. El president comarcal Josep Lara ha valorat favorablement que el resultat pressupostari hagi estat positiu, malgrat que l'exercici incorporava "bona part de les despeses d'implantació del porta a porta". Això ha causat, de fet, que no s'hagi complert amb la regla de la despesa, cosa que obligarà a l'elaboració d'un Pla Econòmic Financer en els termes previstos en l'actual marc legal. 
 

Ple del Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs