El nou Pla Comarcal de Joventut vol posar les bases per lluitar contra el despoblament

El document estarà enllestit el gener de 2020 i segons ha explicat Abel García hi haurà una comissió que n'assegurarà el compliment durant els propers quatre anys

11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 15:19h
Trobada de delegats dels instituts del Berguedà.
Trobada de delegats dels instituts del Berguedà. | CC Berguedà
El Pla Comarcal de Joventut 2020-2023 vol posar les bases per lluitar contra el despoblament. El document, que està previst que s'aprovi el gener de 2020, ha de marcar les línies futures de treball al Berguedà i ha de servir als municipis per fixar les línies a nivell local. El conseller comarcal de Joventut, Abel García, ha explicat a NacióBerguedà que aquestes polítiques, "recolzades des del servei tècnic del Consell Comarcal del Berguedà i les regidories de Joventut dels diferents municipis", oferiran acompanyament als joves i reforç en les seves trajectòries vitals. Una de les línies més destacades del nou pla, segons ha assegurat García, serà lluitar contra "el despoblament i generar oportunitats" perquè els joves no hagin de marxar. 

"L'objectiu és disposar d'un document estratègic que posi les bases de les polítiques comarcals de Joventut fins a l'any 2023", ha emfatitzat el conseller comarcal d'aquesta àrea. 

"Ara mateix, els joves no poden triar el lloc on viure, així que el propòsit és buscar estratègies per resoldre-ho, posar-hi fil a l'agulla amb la participació des de diferents sectors", ha afirmat Abel García. En aquest sentit, el conseller comarcal de Joventut ha subratllat la importància de la participació dels joves en aquest pla "no com a complement circumstancial sinó com a subjecte", a més d'altres agents socials, polítics i econòmics del Berguedà com l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) o els diferents ajuntaments. 

Abel García ha avançat que es crearà una comissió de seguiment per assegurar el compliment del pla. Per redactar-lo, s'està desenvolupant un treball d'avaluació de la realitat juvenil i les polítiques actuals. Aquest treball s'està portant a terme a partir del treball tècnic del servei de joventut del Consell Comarcal del Berguedà amb diverses àrees del propi ens, professionals del sector i diferents espais de trobada amb joves.

A la trobada de delegats i delegades dels centres de secundària, que va celebrar-se a Gironella el 27 de novembre, també es van recollir propostes per tenir en compte al nou Pla Comarcal de Joventut. Hi van participar 140 nois i noies. En les properes setmanes, per fer-lo el més acurat possible, es farà públic un qüestionari que es respondrà a través d'Internet. L'objectiu és que un pla sigui "àgil", "viu" i "realista", que faci possible desplegar les seves polítiques i continuar desenvolupant-les un cop redactat. 

Sessions als municipis

Paral·lelament, el personal tècnic del Consell Comarcal està donant suport als municipis del Berguedà que estan redactant els seus plans locals de joventut. Aquest dimecres 11 de desembre es fa una sessió amb personal tècnic a Puig-reig sobre el seu pla local, i el 23 i 27 de desembre es realitzaran sessions amb joves a Casserres, Puig-reig i Avià. Un dels municipis que en l'actualitat treballa en la redacció del propi Pla Local de Joventut és també Berga amb la intenció de "dissenyar i promoure actuacions d'interès pel jovent de la ciutat".