Una desena d'entitats esportives i el Consell s'uneixen per crear la primera Copa Trail Running del Berguedà

L'objectiu de la iniciativa, poc vista al país, és agrupar diferents curses que tenen lloc al territori, fomentar-hi la competitivitat i crear una marca de comarca

05 de desembre del 2019
Actualitzat el 08 de desembre a les 14:12h
Presentació de la primera Copa Trail Running del Berguedà.
Presentació de la primera Copa Trail Running del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
La primera Copa Trail Running del Berguedà unirà l'any 2020 fins a 8 curses de muntanya que es disputaran entre el 15 de març i el 16 d'agost al territori. L'objectiu de la iniciativa, que impulsen 10 entitats esportives i el Consell Comarcal del Berguedà, és agrupar diferents curses que tenen lloc al Berguedà, en dates properes però suficientment espaiades per recuperar-se entre cursa i cursa, fomentar-hi la competitivitat i crear una marca de comarca. 

Les diferents proves configuraran una competició regular, que transcorrerà per 7 municipis, amb la implicació dels clubs. El conseller comarcal d'Esports, Abel García, ha explicat en roda de premsa que la competició s'organitza amb el mateix esperit que la Copa Vallesana, però aquesta té menys curses que les que hi haurà al Berguedà. "Era un projecte en el qual no podíem dir que no", ha assegurat. García ha donat importància al fet d'unir esforços sense les entitats sense ànim de lucre i s'ha mostrat convençut que la copa és una altra manera de "donar valor" al magnífic "paisatge natural" de la comarca.

Les entitats esportives que organitzen les curses integrades  dins la primera Copa Trail Running del Berguedà són el Centre Quitxalla Excursionista de Puig-reig (CQUIE), el Centre Alpí de Gironella, l'associació Correcamins de Cercs, els Bombers amb Causa, els Mountain Runners del Berguedà, el Club Esquí Berguedà, el Grup de Joves d’Avià, l'Associació de Muntanyencs Berguedans, Amics de l'Atletisme de Bagà i la UEC Bagà.

La idea de la competició va sorgir de la iniciativa del Centre Alpí de Gironella i el CQUIE de Puig-reig amb la idea de fer una copa triangular amb una prova a berga. Més endavant, s'hi van anar sumant la resta de clubs i es va decidir obrir-ho a la comarca. Així ho han explicat també el president del Centre Alpí, Pep Roca, i la presidenta dels Mountain Runners, Judit Franch, durant la compareixença de premsa. 
 
La Copa Trail Running Berguedà comptarà amb un comitè de competició que vetllarà pel bon funcionament i solucionarà incidències i reclamacions. El comitè estarà integrat per un membre de l’UEC Bagà, un del Club Esquí Berguedà i un del CQUIE.
 
Les inscripcions '’han de fer per separat a cada cursa quan aquestes obrin els períodes corresponents. Tota la informació de les curses es pot trobar a, més, en un web propi www.bergueda.cat/copatrailrunning.
 
8 curses que transcorreran per la comarca

La Copa Trail Running Berguedà començarà el 15 de març a Puig-reig amb una nova prova al calendari berguedà: la Pugo Regis Trail, que tindrà 25,5 quilòmetres de recorregut i 1.030 metres de desnivell. El 5 d'abril hi haurà la Gironella Trail, de 26 quilòmetres i 8 metres de desnivell. Així mateix, s'hi inclou la VII Sobrepuny Trail, de l'Associació de Muntanyencs Berguedans amb 24 quilòmetres i 1.800 metres de desnivell positiu. 

El 3 de maig serà l'hora de la IV cursa de Bombers amb Causa, a Sant Jordi de Cercs, organitzada pels Correcamins de Cercs i els Bombers amb Causa, i que consta de 23 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu. El 9 de maig també es disputarà l'Sky Race de la Berga Trail, a Berga, i a que corre a càrrec dels Mountain Runners, amb 25 quilòmetres i 1.800 metres de desnivell positiu. 

El juny començarà amb la 22a Berga - Rasos - Berga, que organitza el Club Esquí Berguedà el dia 7. La prova és una de les més tradicionals de la comarca i consta de 26 quilòmetres i 1.800 metres de desnivell positiu. Així mateix, pels corredors la següent cita serà l'Avià Trail del Grup de Joves d'Avià, el 28 de juny, amb 21 quilòmetres i 1.200 metres de desnivell. 

Finalment, a l'agost serà el moment del Trail del Moixeró a Berga, que organitzen els Amics de l'Atletisme de Bagà i la UEC Bagà amb 36 quilòmetres i 2.200 metres de desnivell positiu. 

Premis per a 6 categories
 
Totes les curses comptaran amb 6 categories. Es tindrà en compte l'edat a 1 de gener per evitar que algun corredor canviï de categoria durant la copa. Així es reconeixerà els millors atletes en les categories Junior (de 16 a 18 anys), Sub 23 (de 19 a 23 anys), Sènior (de 24 a 39 anys), veterà (de 40 a 49 anys), Màster (de 50 a 55 anys) i Màster +55 a partir de 55 anys. 
 
També hi haurà curses per a nens i nenes menors de 16 anys. Cada cursa publicitarà el format d'aquesta "copa en miniatura" a través del treball que desenvoluparà els pròxims mesos el Consell Esportiu del Berguedà. 
 
Per formar part de la classificació de la copa i optar als premis és necessari participar i acabar en 4 de les 8 curses. En cas contrari, el corredor apareixerà a la classificació però sense possibilitat d’optar als premis.
 
Gala final
 
Els premis es donaran en una gala, a finals del 2020, organitzada pel Consell Comarcal del Berguedà. Es premiaran els participants a les 8 proves, als guanyadors per categories i es presentarà la Copa Trail Running Berguedà de l'edició següent.