La rehabilitació del Xalet del Catllaràs de Gaudí encara la fase final

Les obres de la segona fase de recuperació han consistit en la millora de la coberta i la façana; el projecte ha costat 478.403,47 euros que s'han sufragat amb fons europeus i catalans

04 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:35h
El Xalet del Catllaràs tal com llueix actualment.
El Xalet del Catllaràs tal com llueix actualment. | CC Berguedà
La rehabilitació del Xalet del Catllaràs encara la fase final. L'edifici d'Antoni Gaudí haurà aconseguit recuperar el seu aspecte original a principis de 2020. Les obres de la segona fase de recuperació han consistit en la millora de la coberta i la façana. El projecte ha costat 478.403,47 euros que l'Ajuntament de la Pobla i el Consell Comarcal del Berguedà han aconseguit sufragar a través dels fons europeus FEDER (197.712,42 euros), d'un Pla de Foment de Turisme de la Generalitat (81.847,35 euros) i de la Diputació de Barcelona (98.843,69 euros). 

Està previst que les obres finalitzin durant el gener. L'objectiu ha estat retornar l’edifici a l'aspecte original amb actuacions que afecten eminentment sobre la coberta i les façanes exteriors a la vegada que s'ha fet una millora en els aspectes d'eficiència energètica. La finalitat d'aquesta actuació ha de fer visible l'edifici d’Antoni Gaudí i complementar-lo i integrar-lo amb l'atractiu natural de la Serra del Catllaràs.

A hores d'ara, l'Ajuntament de la Pobla de Lillet està acabant de definir el pla d'usos de l'edifici. L'objectiu és que sigui un monument visitable i que potencïi la zona del Catllaràs.

Aquesta no és la primera intervenció al xalet. L'any 2016 ja es va restituir a la façana, a la façana, l'escala frontal de cargol dissenyada per Gaudí, suprimida i substituïda per una simple escala metàl·lica als anys 70. Així mateix, al 2003 i 2006, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) ja havia fet dues intervencions de restauració. 

Situat a 1.500 metres d'alçada i construït el 1902, Antoni Gaudí va dissenyar el xalet perquè s'hi allotgessin els enginyers que treballaven a les mines properes, d'on s'extreia carbó per la cimentera Asland del Clot del Moro, promoguda per Eusebi Güell a Castellar de n'Hug. 

Diverses reformes en van alterar l'aspecte al llarg del segle XX
 
El Xalet del Catllaràs és una construcció en forma de paràbola, de teulada de pissarra i estil muntanyenc i dominada per un característic giny gaudinià, una escala principal en forma de cargol, arrodonida i amb sortides quadrades que recorden a les sortides de la teulada de la Casa Ametller, tocant a la Casa Batlló. Durant el segle XX, va patir diverses reformes que en van alterar l'aspecte, la primera al 1917.
 
L'any 1932, l'empresa cimentera Asland el va cedir al consistori de la Pobla, intervenint aquest en la seva conservació durant els anys 40. La darrera de les actuacions en aquella època es va realitzar al 1971 quan l'immoble estava en ruïnes. Va ser en aquell moment que es va adequar com a casa de colònies i s'hi va substituir el seu tret més característic, l'escala original, per una simple, elevada i metàl·lica.