L'avianesa María del Agua Cortés publica un llibre sobre la vida a les masies del Berguedà

La publicació sorgeix arran d'un treball d'investigació iniciat l'any 2007 sobre l'espai domèstic i el mobiliari rural a la comarca

03 de desembre del 2019
Actualitzat a les 12:17h
Imatge de la portada del llibre de María del Agua Cortés sobre la vida a les masies del Berguedà.
Imatge de la portada del llibre de María del Agua Cortés sobre la vida a les masies del Berguedà. | Gencat
La col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya acaba de publicar una nova monografia amb el Berguedà com a protagonista. Es tracta del llibre De bona casa, bona brasa. La casa i l’espai domèstic rural al Berguedà, de María del Agua Cortés Elía (Barcelona, 1960), que fa més d'un quart de segle que és veïna d'Avià. La publicació sorgeix arran d'un treball d'investigació iniciat l'any 2007 sobre l'espai domèstic i el mobiliari rural a la comarca en el marc del programa de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC).

El llibre tracta els espais interiors de les masies, aquells en els que han fet vida els seus habitants i que ens mostren les transformacions en diferents etapes històriques. L'ús dels espais, l’adaptació als recursos disponibles les relacions entre els diferents membres del grups ens donen molta informació d'altres aspectes de la masia.
 
La recerca de María del Agua Cortés s'ha desenvolupat a la comarca del Berguedà, un territori de l'anomenada Catalunya vella, "una terra de masies, de cases rurals, que ha viscut i crescut del seu medi geogràfic i que ha mantingut aquest modus de vida fins a l'actualitat", segons exposa l'autora en la sinopsis. La comarca és un territori amb unes característiques específiques, "en el que es diferencia la zona sud amb extenses planes entre turons i on ha predominat l'agricultura, i un territori de muntanya al nord, inici dels Pirineus, amb un relleu muntanyós que ha influït en l'adaptació de l'home al medi, desenvolupant un sistema de vida fonamentalment al voltant de la ramaderia", quelcom destacat per aquesta investigació. 

La masia ha estat el principal sistema d'habitatge de Catalunya des de l'edat mitjana, vinculat al paisatge i a l'aprofitament del seu entorn. Però, a més de ser el centre d'un sistema econòmic, és l'embolcall d'una família, de les seves relacions, d'un món ple de continguts i significats socials que explica una forma de vida que ha caracteritzat el paisatge del nostre entorn durant dècades. La nova publicació no és la primera immersió de María del Agua Cortés en la història de l'espai domèstic rural al territori central. També ha publicat "La Masia a la Catalunya Central", on reivindica el patrimoni. 
 

Portada del llibre. Foto: Gencat