El Museu de Sant Corneli renova els espais museogràfics de dins la mina en el seu 20è aniversari

Les novetats inclouen un audiovisual, millores de so i il·luminació i també escultures de nous personatges per explicar la feina a la mina al segle XIX

02 de desembre del 2019
Actualitzat a les 22:59h
Museu de les Mines de Cercs, dissabte.
Museu de les Mines de Cercs, dissabte. | Pilar Màrquez Ambròs
El Museu de les Mines de Cercs ha estrenat aquest dissabte novetats museogràfiques en el marc del Premi Santa Bàrbara 2019, i coincidint també amb l'any del seu 20è aniversari. La directora del Museu de les Mines de Cercs, Alba Boixader, ha explicat que han renovat els espais de dins la mina de Sant Romà i s'ha estrenat una inversió sobre la vida a la colònia minera de Sant Corneli "amb una inversió de 60.000 euros" de la Diputació de Barcelona. 
 
Les novetats inclouen millores de so i il·luminació i també escultures de nous personatges, entre els quals hi ha una cadernera animatrònica de l'escultor Ramon López de Quagga i figures humanes. Així mateix, s'ha renovat l'escenografia del simulacre d'explosió de dinamita. "Les barrinades formen part d'un dels sons miners més significatius; un so que, aquells que el van patir durant anys, encara tenen ben present. En aquest sentit, s'ha millorat tant el so com la il·luminació de la part que simula l'exposició per apropar al màxim l'efecte a la vida real", ha afirmat Boixader. 
   
L'audiovisual, que s'incorpora com a novetat a l'espai museogràfic "L'Espectacle de la mina", dura 7 minuts i inclou 179 fotografies que il·lustren la vida quotidiana de la colònia minera de Sant Corneli al període de postguerra. Són imatges fetes per Jaume Boixader Marginet i cedides a l'arxiu del Museu de les Mines de Cercs per la seva família. Aquestes imatges surten a la llum amb aquest projecte, posant en relleu la vida social i cultural de la colònia minera, un dels nuclis miners més importants del país.
 

Foto de grup de la visita a la mina en l'estrena dels nous detalls museogràfics. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Simulacre d'explosió a les mines. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Condicions de treball al segle XIX i explotació infantil
 
Des de la direcció del Museu també s'han encarregat dues noves figures humanes realistes, un miner picador i un infant, ambdues permeten ara poder explicar millor les condicions de treball que es vivien a la mineria berguedana al segle XIX i l'explotació infantil de l'època. "És una part fins ara poc explicada a nivell visual", segons Boixader.
 
L'objectiu d'aquestes millores museogràfiques, ha apuntat la directora del museu, és aconseguir que la visita esdevingui una experiència més realista i alhora més vivencial, mantenint així la gran qualitat que sempre ha caracteritzat aquesta instal·lació tan reconeguda i que es visitada cada any per més de 20.000 persones.
 

Noves escultures dedicades al segle XIX. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Audiovisual sobre la vida a Sant Corneli. Foto: Pilar Màrquez Ambròs