Explotació laboral

La CGT acusa la UGT de connivència amb Monserveis després del cas de les treballadores irregulars

Diu que va pactar unes eleccions sindicals amb l'empresa per tapar la situació d'explotació laboral de 52 treballadores sense papers

per Pere Fontanals, 28 de novembre de 2019 a les 21:18 |
Monserveis. | CGT
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Sindicat d'Activitats Diverses de la CGT ha impugnat les eleccions sindicals que va impulsar la UGT a l'empresa de serveis Monserveis de cara als passats 12 i 13 de novembre en entendre que ho hauria fet en connivència amb l'empresa per tapar el cas denunciat pels anarcosindicalistes de les 52 treballadores que no estaven donades d'alta a la Seguretat Social i que li va suposar una multa de 735.000 euros. La impugnació es troba a dia d'avui pendent de la resolució de l'arbitratge.

Segons denuncien els anarcosindicalistes, la convocatòria d'eleccions tenia múltiples irregularitats en el cens de treballadores i en el calendari, fins al punt que les candidatures s'havien de presentar d'un dia per un altre i tot seguit votar, i que les treballadores afiliades a la CGT no havien estat informades del procés electoral. En total, s'havien de triar tres delegats. En el preavís electoral constava que l'empresa tenia 11 treballadores donades d'alta, però a les eleccions n'estaven convocades 44.


Unes irregularitats que continuen

Cal tenir en compte que a conseqüència de la denúncia de la CGT Berguedà a la Inspecció de Treball el 20 d'agost de 2018, se n'ha derivat un informe que constata que 52 treballadores de Monserveis (Solubages, SL) no estaven donades d'alta a la Seguretat Social i 30 d'elles no tenien autorització administrativa per residir o treballar a l'estat espanyol. La CGT s'ha reunit amb una dotzena de treballadores i assegura que "hores d'ara, Monserveis continua explotant persones sense estar donades d'alta a la Seguretat Social i sense permís de treball i residència". A les que sí que estan donades d'alta, "l'empresa les fa fes moltes més hores que les que tenen al contracte i es troben en categories inferiors a les que els pertocaria".

 

Enganxada de cartells i pintades a Monserveis Berga durant la manifestació feminista del passat mes de març. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A partir de l'informe de la primera inspecció, quatre dones han pogut iniciar els tràmits per tenir els papers per arrelament laboral, i amb les denúncies que la CGT ha presentat aquest passat setembre, dues més els obtindran. La CGT ha presentat sis denúncies a Inspecció del Treball i dues més als jutjats, per la situació de les treballadores.

Des del passat mes d'octubre la CGT ha creat una secció sindicat a l'empresa i ha estat degudament comunicada a la seva administració.

 

Participació