VÍDEO La Diputació de Barcelona diu no a la incineradora de Cercs

Esquerra, els Comuns, Tot per Terrassa (TxT) i Ciutadans han donat suport a la moció contrària al projecte de crema de residus per a l'antiga tèrmica de Cercs, mentre que JxCat, PSC i PP s'han abstingut

28 de novembre del 2019
Actualitzat el 29 de novembre a les 16:02h
Ple de la Diputació de Barcelona.
Ple de la Diputació de Barcelona. | Diba
La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous una moció que s'oposa al projecte d'instal·lació d'una incineradora de residus a Cercs. El document l'ha presentat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i ha comptat amb l'adhesió dels Comuns. La moció ha rebut els vots positius de d'Esquerra, els Comuns, Tot per Terrassa (TxT) i Ciutadans. En canvi, JxCat, PSC i PP s'hi han abstingut. 

Inicialment, el document portava un punt on demanava l'adhesió de la institució provincial a la plataforma que s'oposa a la incineradora. No obstant això, Ciutadans ha demanat que aquesta part s'hi esmenés per tal de votar-hi a favor i ERC hi ha estat d'acord. 

Entre els grups polítics que s'hi han abstingut, ha tingut un to especialment punyent el representant del PP, Daniel Gracia Álvarez. El portaveu popular ha retret que "els catalans de l'àrea metropolitana semblen catalans de segona" perquè "mentre que no ens agraden les incineradores, permetem que funcionin a la vora de municipis com Badalona". 

L'abstenció de JxCat ha estat en un altre sentit ja que han defensat que no entenien perquè l'acord es presentava a la Diputació de Barcelona si no té cap competència per acceptar o no el projecte. "La competència per aturar el projecte no és de la Diputació, sinó del Parlament o del propi Govern", ha recordat el diputat Joan Carles Garcia i Cañizares. 

Per la seva banda, des del PSC, s'ha argumentat que no entenien "quin paper ha de jugar la Diputació" en una qüestió sobre la qual té competència la Generalitat, on governen JxCat i ERC. "Confessem que estem perplexos", ha expressat la socialista Pilar Díaz Romero. "Impulsar lleis i aturar projectes són competència del govern de la Generalitat", ha reiterat Díaz Romero. 

"Un projecte com el de la incineradora afecta a tot el país"

Els grups favorables a la moció han destacat que el de la incineradora és un problema supramunicipal que ha de preocupar a tota la comarca i a la demarcació, així com també al conjunt de Catalunya. "Un projecte com el de la incineradora afecta a tot el país", ha dit la diputada berguedana dels republicans a la Diputació, Mireia Besora. Els Comuns, per mitjà del seu diputat Jonatan Fornés, han subratllat que "generar més CO2" xoca contra allò que s'està treballant des dels municipis i les administracions. 

Des de Tot per Terrassa, s'ha votat a favor de la proposta "per responsabilitat humana". "Ens juguem el futur dels nostres fills i filles, nets i netes, l'emergència climàtica és un problema de primer ordre", ha expressat la seva portaveu, Lluïsa Melgares. Per a Ciutadans "hi ha alternatives menys agressives". El portaveu del partit taronja, Salvador Tovar, ha valorat, a més, que el projecte es troba a hores d'ara amb l'oposició de bona part del territori. 

A més de manifestar el rebuig a la incineradora, l'acord pres per la Diputació avui demana que el Departament de Territori i Sostenibilitat dugui a terme "una moratòria en les autoritzacions de les plantes de nova creació, un pla de tancament de les incineradores actuals, i l'aprovació d'una llei catalana de Residu Zero". També es promou que la Diputació de Barcelona desplegui polítiques de suport als territoris afectats.


Debat sobre la moció de la incineradora de Cercs (a partir del minut 1:20:40)
 

Delegació d'ERC Berguedà a la Diputació de Barcelona. Foto: Cedida