JxBerga advoca per situar l'espai museogràfic de la Patum a Sant Francesc i portar el Consell al Berga Park

Per divulgar la Patum a curt termini i per solucionar els actuals problemes d'humitat, el principal grup de l'oposició planteja traslladar de moment les figures de la festa als baixos de l'Ajuntament

28 de novembre del 2019
Actualitzat a les 16:53h
Roda de premsa de Junts per Berga aquest migdia.
Roda de premsa de Junts per Berga aquest migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
Junts per Berga (JxBerga), el principal partit de l'oposició a la ciutat, ha presentat aquest dijous una proposta que repensa alguns dels principals equipaments de la capital de comarca, situa l'espai museogràfic de la Patum a Sant Francesc i desplaça el Consell Comarcal del Berguedà a l'Hotel Berga Park. El cap de files del grup municipal, Jordi Sabata, ha explicat que la seva intenció és que la proposta es pugui debatre amb el govern de la CUP i la resta de grups quan es convoqui la Taula de Projectes Estratègics de Berga, ara per ara encara pendent. 

La principal aposta consisteix en convertir el convent de Sant Francesc en un gran centre cultural, però no per portar-hi la biblioteca com preveu la CUP. Junts per Berga està d'acord amb què la planta baixa de Sant Francesc continuï acollint exposicions, tal com s'ha plantejat. Però vol que la resta de l'edifici tingui la capacitat per agrupar activitats de promoció de la cultura contemporània i, com a punt destacat, que pugui absorbir una de les grans assignatures pendents de la ciutat: un espai museogràfic per la Patum que podria incloure o no les figures en funció de l'opinió dels experts en aquest tipus d'espais d'interpretació.

"Sant Francesc ha de ser un centre cultural en el qual berguedanes i berguedans puguem anar a passar la tarda fent un cafè al claustre mentre llegim un llibre sobre l'exposició itinerant d'aquell trimestre, esperant que comenci un taller de receptes tradicionals de la comarca o esperant que vinguin els nostres fills, nebots o nets per anar a veure la col·lecció arqueològica que els han recomanat a l'institut, o a jugar i aprendre visitant la col·lecció de l'actual museu del circ. Sant Francesc ha de tenir també la col·lecció del patrimoni festiu que, sense cap mena de dubte, ha d’incloure els elements de la Patum", ha apuntat Jordi Sabata. 

Mentre aquesta fita s'aconsegueix, Sabata ha dit que el seu grup és partidari de portar les figures de la festa berguedana per excel·lència als baixos de l'Ajuntament, ja que al lloc on són no s'hi poden quedar pel perill que suposen les humitats de l'actual Casa de la Patum. 

El programa de la CUP per a les municipals del 26-M ja parlava de traslladar el Museu de la Patum a l'Ajuntament de Berga però, a hores d'ara, la regidoria de Patum, a través d'una comissió recentment constituïda amb grups polítics, tècnics i patumaires, treballa en una altra línia: la de trobar finançament per recuperar el projecte de l'Ateneu de l'any 2013.

"El de l'Ateneu és un projecte que s'enfilava als 5 milions d'euros, estimem que la nostra proposta costaria la meitat", ha explicat Ferran Aymerich, de Junts per Berga durant la roda de premsa que ha ofert aquest migdia el grup de l'oposició. "No rebutgem la idea de la Casa de la Patum a la plaça, però creiem que hem de construir opcions econòmicament assumibles tant pel que fa a la inversió inicial com pel que fa a la viabilitat econòmica futura, i que ens permetin gaudir d'un centre cultural en un termini relativament curt", ha afegit Jordi Sabata. 
 

Jordi Sabata (a la dreta) amb Ferran Aymerich. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Per divulgar la Patum a curt termini i per solucionar els actuals problemes d'humitat, plantegem utilitzar el Museu Comarcal tot habilitant la escales actualment tapiades que connecten l'espai on es guarden els gegants durant els dies de festa i el propi museu. Això també permetria fer un centre d'interpretació cultural del propi Ajuntament, de l'escala de marbre, de la sala de plens, així com del mobiliari, i dels retrats dels berguedans  il·lustres", ha destacat Sabata. 

Un pol "amb un grup edifici administratiu"

Una altra de les propostes que fa Junts per Berga és que la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet ocupi tot l'edifici actual a la plaça d'Europa i, en canvi, traslladar el Consell Comarcal del Berguedà a l'Hotel Berga Park. A hores d'ara hi ha un plet judicial amb InBerga Tur per l'hotel i Queralt. No obstant això, la idea de Junts per Berga és que a l'Hotel Berga Park no només s'hi poguessin traslladar les oficines del consell comarcal, sinó també les de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i la Diputació.

Això faria possible que en aquesta zona, on ja hi ha el pavelló de Suècia, hi hagués "un pol amb un gran edifici administratiu". Es plantejaria, a més, que el Telecentre acabi acollint el dipòsit de l'Arxiu Comarcal, perquè aquest equipament també disposi de més espai.
Arxivat a