La biblioteca de Gironella incorpora un fons especialitzat sobre l'art romànic

L'equipament es proposar ser un centre de referència en la matèria al territori i aposta també per acollir activitats divulgatives i conferències

27 de novembre del 2019
Actualitzat a les 21:39h
El nou fons especialitzat del romànic s'ha presentat aquest dimecres.
El nou fons especialitzat del romànic s'ha presentat aquest dimecres. | Pilar Màrquez Ambròs
La Biblioteca de Gironella estrena un fons bibliogràfic sobre l'art romànic i el vol complementar amb diverses activitats divulgatives com xerrades i exposicions, per tal de ser un centre de referència al territori en aquesta matèria. El director de la biblioteca, Francesc Puig; el regidor de Cultura de la vila, Lluís Vall; el president de Civitas Cultura, Toni Puig; i l'historiador Pol Navarro, han presentat la iniciativa aquest dimecres. 

Francesc Puig ha explicat que la idea de disposar d'un fons especialitzat no és nova. "Teníem el cap buscar una especialitat des que vam obrir el 2015, per defugir de les col·leccions més estàndards", ha afirmat. "És un tema que relliga molt en el nostre entorn, però també en l'àmbit català", ha subratllat Puig. 

Els volums que han aconseguit reunir són nombrosos i significatius sobre la matèria, alguns molt difícils de localitzar. Per exemple, s'hi pot trobar "l'Inventari de les esglésies de Catalunya de l'Arxiu Gavin, L'Arquitectura Romànica de Catalunya de Folch i Torres, un atles dels antics comtats de Catalunya o llibres cedits per la biblioteca del MNAC i el fons de patrimoni local de la Diputació de Barcelona. En poc temps s'han rebut donacions tant d'altres biblioteques i institucions com de particulars. Tot plegat ha permès sumar més d'un centenar de publicacions que a hores d'ara ja es poden consultar. 

El director de la biblioteca ha expressat la voluntat de "no excloure res" que faci referència al romànic, però s'hi volen tenir sobretot en compte totes les publicacions que parlin "del romànic del Berguedà", de la resta "de la Catalunya Central" i "del Pirineu més proper", com la Cerdanya, l'Alt Urgell o el Ripollès. "Hem de procurar tenir totes les publicacions de la nostra comarca i de les comarques veïnes", ha afirmat Francesc Puig. 

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Gironella, Lluís Vall, ha valorat "molt positivament" que l'equipament hagi escollit una temàtica com la de l'art romànic, que està molt lligada al Berguedà, i que pot servir "per ampliar la interpretació i la divulgació" d'aquest corrent en l'àmbit local. "No hem d'oblidar que som una comarca amb molts vestigis del romànic, això fa que puguem explicar in situ al territori tot allò que tenim, des de l'arquitectura fins a la riquesa pictòrica", ha remarcat. "De biblioteques en té cada municipi, és important que la biblioteca de Gironella es vulgui especialitzar en algun camp", ha afegit Vall. 

Civitas Cultura complementarà l'estrena a Gironella de la nova col·lecció especialitzada en art romànic amb un programa de conferències. Les xerrades seran també la cloenda de la primera Biennal del Romànic al Berguedà, que s'ha celebrat els últims mesos a la comarca.

El president de Civitas Cultura, Toni Puig, ha destacat que, des d'aquest pròxim divendres i fins al proper 27 de març, hi haurà una conferència sobre art romànic a la biblioteca de Gironella un cop al mes. "El romànic també és per pensar, si la biblioteca fa un fons de llibres i intel·lectual com el que acaba d'estrenar, nosaltres ens hi volem sumar amb aquest cicle de conferències", ha comentat Toni Puig. 

Els convidats que oferiran les diferents conferències són experts de la Catalunya Central com Dolors Santandreu, el frare Pare Gabriel, Carles Freixes, Josep Sánchez, Jaume Bernades o Xavier Costa. Segons el coordinador de les xerrades, l'historiador Pol Navarro, l'objectiu és "donar a conèixer el romànic no només des d'un punt de vista artístic, sinó també històric, filosòfic o religiós". L'espai també acollirà l'exposició d'obres inspirades en el romànic del col·lectiu Dones d'Art del Berguedà. 
 

Roda de premsa a la biblioteca de Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a