El bàsquet obre els patis de diverses escoles del Berguedà en horari extraescolar

Les activitats tenen lloc a l'Escola Santa Eulàlia de Berga, a l'Escola Pública de Gironella i a l'Escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà en tres sessions

27 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:54h
Responsables de la iniciativa en la primera de les tres sessions que es realitzen a la comarca.
Responsables de la iniciativa en la primera de les tres sessions que es realitzen a la comarca. | CC Berguedà
El Berguedà obrirà patis de diverses escoles en horaris extraescolars per fer-hi entrenaments de bàsquet. L'objectiu és que nens i nenes que normalment no fan una activitat esportiva concreta puguin gaudir del bàsquet en un espai fora del camp competitiu. Es tracta d'un projecte que va posar-se en marxa l'any passat a Mollet del Vallès, Igualada i Manresa; i que enguany ha arribat a l'Hospital del Llobregat, Badia del Vallès i a la comarca del Berguedà. És una iniciativa de Fundació Aíto Garcia Reneses, Diputació de Barcelona, la Unió de Consells Esportius de Catalunya i Consell Esportiu del Berguedà, que compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Berga, Gironella i Guardiola de Berguedà.

Diumenge 24 de novembre ja es va realitzar una jornada tècnica dirigida a entrenadors i a mestres d'Educació Física de les escoles. L'activitat per a nens i nenes tindrà lloc aquesta setmana i es preveu que en global hi participin un centenar d'infants. 

El conseller comarcal d'Esports, Abel García, ha afirmat a NacióBerguedà que la campanya està plantejada per a grans ciutats amb un elevat nombre de població, i va molt enfocada a fomentar la cohesió social a través de l'esport. En aquest sentit, al Berguedà no s'ha volgut focalitzar només en Berga, sinó que també s'ha estès al baix i a l'alt Berguedà. "Per nombre d'habitants la comarca pot equivaldre a una ciutat per si mateixa, així que hem repartit l'activitat en tres municipis", ha dit. "És un projecte que des de la territorial de Barcelona de consells esportius es va encarregar a la Unió de Consells Esportius de Catalunya amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l'execució de la Fundació Aíto Garcia Reneses, que són referents al món del bàsquet pel que a projectes de formació", ha detallat Abel Garcia. 
 
Les activitats tenen lloc a l'Escola Santa Eulàlia de Berga, a l'Escola Pública de Gironella i a l'Escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà en tres sessions. 

A la primera d'aquestes tres sessions hi han assistit  el conseller comarcal d'Esports i president del Consell Esportiu del Berguedà, Abel Garcia, l'alcalde de Guardiola de Berguedà i president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Berga, Isaac Santiago, el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Gironella, Miquel Serra, i el director de la Fundació Aíto García Reneses, Ferran Márquez.

Abel García, que va redactar el projecte com a coordinador territorial dels conselles esportius de Barcelona, ha destacat que l'activitat permet "dinamitzar unes espais que tradicionalment estan tancats, que no s'utilitzen tant com es podrien utilitzar; és una manera més de visualitzar que tenim més instal·lacions esportives de les que realment comptabilitzem". 

Alhora, es busca acostar a l'esport a nens i nenes que queden fora del circuit esportiu fruit, per exemple, de la desigualtat social.

"És un projecte que està molt pensat per promoure aquesta faceta més inclusiva de l'esport en ciutats grans, no tant al Berguedà on aquest aspecte es treballa des de molts àmbits. Molts nens i nenes que fan aquesta activitat en altres municipis són infants amb risc d'exclusió social", ha afirmat Garcia. "En el cas particular de Badia del Vallès, vam tenir-hi un grup de noies d'ètnia gitana que es van apropar a l'activitat", ha dit. 

"Al Berguedà potser no complim tots els paràmetres d'escletxa social, però està sent també una oportunitat per treballar temes de discapacitat, una de les activitats que es fan és bàsquet amb cadira de rodes, un dels monitors és un noi amb mobilitat reduïda", ha afegit el conseller comarcal.