Òmnium premia set berguedans nouvinguts que han après el català com a eina d'integració

Els guardonats d'enguany són Noura El Badaoui, Maria Castillo Ortiz, Elena - Rodica Natarau, Cassie-Jo Sims, Yasunary Morales Rincon, Stanislas Davakan i Oumar Camara

25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 19:42h
Els premiats per Òmnium Cultural amb els guardons Climent Forner i membres de l'entitat.
Els premiats per Òmnium Cultural amb els guardons Climent Forner i membres de l'entitat. | Cedida
Òmnium Cultural del Berguedà ha premiat set berguedans nouvinguts que han après el català i l'han interioritzat com a llengua d'acollida. Ha estat en el marc dels premis mossèn Climent Forner, que serveixen per destacar públicament la voluntat d'integració i coneixement dels premiats.

Enguany, l'onzena edició d'aquests premis ha reconegut l'esforç d'aprenentatge de Noura El Badaoui (Marroc), Maria Castillo Ortiz (Colòmbia), Elena - Rodica Natarau (Romania), Cassie-Jo Sims (Regne Unit), Yasunary Morales Rincon (Veneçuela), Stanislas Davakan (República de Benín) i Oumar Camara (Guinea). Cinc dones i dos homes que dissabte al vespre, en un reeixit acte al pavelló de Suècia, van aprofitar l'avinentesa per destacar la força del català com a llengua d'arrelament i com a eina per acostar-se al teixit cultural i social del país. 

Elena - Rodica Natarau, professora de professió, nascuda a Cujmir, un poble petit del sud-oest de Romania i que a Berga ha treballat de monitora de lleure, professora de francès i anglès i dependenta, va agrair el reconeixement en un emotiu discurs, on va destacar que parlar català "m'ha obert moltes portes al món laboral, però també a l'hora de relacionar-me amb la gent d'aquí, de tenir amistats". "Sempre he tingut la sort de sentir-me valorada, estimada. La majoria de la gent d'aquí han tingut el desig i la paciència de conèixer-me i de deixar-me entrar a les seves vides. Moltes persones que em coneixen em diuen 'catalana de l'est, estic contenta que se'm reconegui el que vull ser". 

Òmnium Cultural organitza cada any al Berguedà aquests premis que serveixen per agrair i destacar l'esforç de diverses persones que, malgrat ser nouvingudes al país, s'han sentit arrelades i cridades a aprendre la llengua i la cultura. L'acte ha servit per posar una vegada més de relleu aquest fet. Segons la presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, "la llengua els serveix per poder-se relacionat, veuen que és necessari aprendre-la per conèixer també la cultura del país", quelcom important en un moment on el català també passa importants dificultats. "Com cada any, hem tingut amb nosaltres, mossèn Climent Forner, que ha dirigit al públic unes paraules molt encertades, envers els problemes que té la llengua en aquests moments i sobre aquesta voluntat d'aprendre la llengua", ha relatat Soler. 
 

L'acte, conduït pel periodista de TV3 Xavi Rosiñol, ha comptat també una entrevista a Ousman Umar, autor del llibre Foto: Cedida

Quant a l'acollida de l'acte, Montserrat Soler s'ha mostrat molt satisfeta. "El comentari que rebem de la gent és que és un acte que cada vegada té més nivell. Això ho va començar Jaume Farguell quan era president d'Òmnium Berguedà i seguim apostant-hi per premiar les persones vingudes de fora que han après català i l'han interioritzat", ha expressat l'actual presidenta de l'entitat. 

L'acte, conduït pel periodista de TV3 Xavi Rosiñol, ha inclòs també una entrevista a Ousman Umar, autor del llibre "Un viatge al país dels blancs" i l'actuació de l'Esbart Sant Jordi de Gironella. 

Els currículums dels guardonats

Noura El Badaqui és nascuda al Marroc el 1988, llicenciada en Filologia Anglesa a la Universitat d'Ouja. Viu a Berga per motius familiars, ha fet cursos de català a Càritas i al Consorci per a la Normalització Lingüística, i també ajuda a altres persones nouvingudes a aprendre català. Parla àrab, francès, anglès i català. Entèn el castellà i té coneixements d'alemany. 

Yasurani Morales va néixer a Veneçuela però ben aviat va haver de marxar a Colòmbia. Als 24 anys va arribar a Catalunya. Fa 15 anys que viu a Puig-reig i ha tingut un fill. Explica que va aprendre les seves primeres nocions de català veient els dibuixos animats del Shin-Chan i llegint les notícies dels diaris. 

Elena-Rodica Natarau, és filòloga de llengua romanesa i francesa, per la Universitat de Craiova. Viu a Berga amb el seu marit. Treballa a Casa Fígols com a dependenta i imparteix classes de francès al Casal Cívic de Berga. 

Cassie-Jo Sims va néixer fa 35 anys Anglaterra. Més tard, va desplaçar-se a Brussel·les (Bèlgica). Viu a Berga des de 2017 on ha format la seva família. Treballa en una acadèmia d'anglès. 

Maria Castillo viu a la rectoria de Viver i Serrateix on cuida mossèn Climent Forner. Amb ell ha après a parlar i escriure el català. 

Stanislas Davakan ha estat el primer rei Baltasar "de veritat" del Berguedà al poble d'Avià. Originari de la República de Benín és tècnic en turisme. Fa dos anys que resideix a la comarca on s'ha integrat bé al teixit social i cultural. També ha fet cursos de català al Consorci per a la Normalització Lingüística i ara hi fa pràctiques de llengua amb una parella lingüística. 

L’Oumar Camara  va arribar a Berga com a refugiat l'any 2017. Abans havia estat uns mesos a Barcelona. Va néixer a Guinea fa 28 anys. Forma part de l'equip federat de cros del club Joves Atletes Berga (JAB). Parla quatre idiomes diferents del seu país: francès, soussou, poular i malinke. En arribar a Berga va començar aprendre català i castellà. Des de fa un any, fa classes de català amb una voluntària de la Creu Roja dos cops per setmana.
Arxivat a