Berga reclama acabar amb la violència masclista i frenar les desigualtats

La regidora Roser Valverde denuncia que "el sistema està impregnat amb un masclisme estructural" i posa l'accent en les víctimes i un marc legal que "no és suficient"

25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 15:20h
Lectura del manifest contra les violències masclistes aquest migdia a Berga.
Lectura del manifest contra les violències masclistes aquest migdia a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga s'ha sumat aquest dilluns al migdia, amb un acte institucional a la plaça de Sant Pere, a la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones. L'acte ha comptat amb la presència dels regidors del consistori i una trentena de veïns de la ciutat. Ha consistit en la lectura d'un manifest de rebuig de les violències i desigualtats que afecten les dones i un respectuós minut de silenci. 
 
La regidora de Feminisme de l'Ajuntament de Berga, Roser Valverde, ha posat l'accent en la inseguretat que encara actualment pateixen les dones, en un marc legal que "no és suficient". En aquest sentit, ha recordat "les 91 dones assassinades a mans dels seus marits a l'Estat". Segons Valverde, "ja no és només la tristesa que genera saber que som un tros de carn i que la nostra mort no té cap mena de conseqüència, sinó també entendre que no ens maten de manera individual, no som casos aïllats, és un fet col·lectiu".

"Cada mort que anem sumant, en aquest comptador lamentable i vomitiu dels femenicidis, demostra que com a dones estem en perill, i patim una violència que és estructural", ha dit la regidora. "El sistema està impregnat d'un masclisme estructural", ha explicat.
 

Una trentena de veïns s'han concentrat a la plaça de Sant Pere aquest migdia i han guardat un minut de silenci per l'eliminació de les violències masclistes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El manifest, que han realitzat les sis regidores dones del consistori, i que ha llegit Roser Valverde, ha exposat que la situació "s'agreuja quan irrompen en l'àgora pública espais polítics que ignoren aquesta realitat i que tenen com a principal missió l'erradicació del que ells anomenen ideologia de gènere, que titllen el feminisme d'adoctrinant i totalitari i que tenen la voluntat de perseguir aquells professionals que es dediquen a formar joves en matèria de gènere". "Que aquests espais polítics arribin a les institucions és un perill públic, que fa augmentar ja no tan sols la sensació d'indefensió, sinó també la violència estructural envers nosaltres", ha apuntat Valverde. "El feminisme com a aposta de futur però també de quotidianitat per generar una vida digne", ha demanat Roser Valverde.

Entre els factors que s'han subratllat al text, i que han servit per recordar les nombroses desigualtats que pateixen les dones en el seu dia a dia, s'ha recordat que encara ara només 6 dels 17 regidors de l'Ajuntament de Berga són dones. 

Després de la lectura del manifest, hi ha hagut un minut de silenci en record de totes les dones que han patit violències masclistes. També per l'última de les víctimes: Una dona de 26 anys que ha mort la matinada d'aquest dilluns presumptament a les mans de la seva parella a Tenerife.

Al balcó de l'Ajuntament de Berga, aquest dilluns s'ha penjat un tros de tela de color violeta per reivindicar que cal plantar cara a la violència contra les dones. 

Conèixer els serveis del SIAD

En el marc del Dia per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, el Consell Comarcal del Berguedà ha organitzat també, en aquest cas per demà dimarts, una xerrada per donar a conèixer els serveis que ofereix el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), les actuacions que es porten a terme per a la prevenció de la violència masclista i el tipus d’atenció i acompanyament que es realitza a les persones afectades per situacions de violència.

La trobada anirà a càrrec de les professionals del SIAD i comptarà amb la participació d'una dona que compartirà la seva experiència. La xerrada es realitzarà al Casal Cívic de Berga a les 6 de la tarda.

Els responsables de l'ens comarcal també s'han manifestat aquest dilluns a la 1 de la tarda a la plaça Europa per mostrar el seu rebuig a les violències de gènere.
 
Arxivat a