Els alcaldes del Berguedà voten en contra del projecte d'incineradora de residus de Cercs

24 dels 31 batlles de la comarca han assistit al Consell d'Alcaldes de Capolat on s'ha votat per unanimitat la moció contrària al projecte de l'antiga tèrmica

21 de novembre del 2019
Actualitzat a les 22:21h
Consell d'Alcaldes del Berguedà a Capolat.
Consell d'Alcaldes del Berguedà a Capolat. | Pilar Màrquez Ambròs
Una gran majoria d'alcaldes del Berguedà s'ha posicionat aquest dijous en contra del projecte de construcció d'una planta incineradora de residus industrials a les instal·lacions de l'antiga tèrmica de Cercs. La totalitat dels alcaldes que han assistit al Consell d'Alcaldes extraordinari, que s'ha celebrat aquesta tarda a Capolat amb l'únic objectiu de debatre la moció, s'han oposat a la iniciativa de l'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment per cremar residus a la comarca. D'aquesta manera, han seguit els passos del Consell Comarcal del Berguedà que va oposar-se a la incineradora en el darrer ple.

24 alcaldes dels 31 de la comarca han assistit a la reunió on s'ha votat en contra del projecte. L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer (Junts - Demòcrates), s'ha absentat de la trobada. 

Tampoc hi han assistit l'alcaldessa d'Avià, la independent Patrocini Canal, i els batlles de Castell de l'Areny, Pedro Raja (JxCat), de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo (PSC), de Santa Maria de Merlès, Josep Costa (JxCat), i de Sagàs, la també independent Sílvia Triola. 

La moció de rebuig a la incineradora que es vol fer a Cercs, també reclama al departament de Territori i Sostenibilitat que impulsi una moratòria que eviti que es construeixin més incineradores al país. A més, s'hi ha afegit una esmena proposada per l'alcalde de Gironella, David Font (JxCat), per demanar "a l'Ajuntament de Cercs, a la Generalitat de Catalunya i a l'empresa promotora que posin a la llum pública tota la informació documental disponible sobre el projecte que es vol tirar endavant". 

Font ha proposat canviar un dels paràgrafs de la moció per introduir informació sobre la normativa europea vigent, però ha estat un punt que, després de generar debat entre els alcaldes, finalment s'ha descartat en no generar consens. 

L'alcalde de Capolat, Josep Maria Mosoll, independent, com a amfitrió, ha estat l'alcalde escollit per fer lectura de la moció contra la incineradora a l'antiga tèrmica. 
 

L'alcalde de Capolat, Josep Maria Mosoll, ha fet lectura de la moció com a amfitrió. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola, Josep Lara (JxCat), ha argumentat que el projecte de crema de residus a l'antiga tèrmica "no va en la línia de la comarca verda que estem projectant des del Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca". Lara ha remarcat el fet que malgrat que és aviat per conèixer l'afectació "perquè no tenim la informació", es percep "que la comarca no està massa a favor". Així mateix, ha evitat entrar a valorar la postura de Jesús Calderer, que és conseller de Medi Natural al consell comarcal i, per tant, company seu de govern. "No sé que opinarà ni que farà ell a partir d'ara, però crec que el clam dels alcaldes ha estat unànime", ha afegit.

L'alcalde de Gironella, David Font, que també és director de l'Agència Catalana de Turisme, ha defensat en acabar el Consell d'Alcaldes que, el de la incineradora, "és un projecte que als alcaldes no se'ns ha informat en tota la seva envergadura, no hi ha tota la informació sobre la taula, per tant, això el que genera és rebuig". "Quan algú no dona tota la informació, el que tothom pensa és que hi ha alguna cosa amagada darrere", ha dit. 

Font ha apuntat que "la incineradora no lliga gaire" amb el turisme que rep el Berguedà, "que ho fa per gaudir de la natura i l'entorn". 
 

L'alcalde de Gironella, David Font, durant la seva intervenció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En el Consell d'Alcaldes celebrat a Castellar de n'Hug, el passat mes d'octubre, ja es va debatre un manifest contrari al projecte, però en aquella ocasió es va ajornar la votació, entre altres, perquè la qüestió encara no havia passat pels respectius plens. Un mes després, 24 dels 31 ajuntaments del Berguedà han aprovat també la moció contra la incineradora en sessió plenària, i només queden pendents de fer-ho Castell de l'Areny, Castellar de n'Hug, Sant Jaume de Frontanyà, Cercs, Castellar del Riu, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix. 

A Castellar de n'Hug, qui va presentar el manifest contrari a la incineradora, que finalment no es va votar, va ser l'alcaldessa de la Nou de Berga, Mercè Fuentes, una independent, que avui ha destacat que "era important que es fes aquesta votació, tot i ser simbòlica" i ha valorat positivament que la posició del Consell d'Alcaldes d'aquest dijous deixi "molt clar què pensa la comarca" del projecte. 

Calderer lamenta que "s'estigui sent alarmista" abans de conèixer tota la documentació

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, que no ha assistit a la reunió, ha lamentat en declaracions posteriors a NacióBerguedà que "s'estigui sent alarmista" perquè és un debat que "s'hauria de fer sobre el coneixement", ha dit. "Crec que és un tema prou debatut, del qual se n'està fent un gra massa. Ja ha passat pel ple del consell comarcal i per la gran majoria de plenaris de la comarca, fins i tot, ha arribat a comarques veïnes. Jo segueixo opinant el mateix, que el projecte encara no s'ha presentat, sense tenir-ne tota la informació, ni haver fet un debat serè, trobo fora de lloc posicionar-se d'una manera tan radical", ha expressat. 

Calderer ha recordat que manté el compromís de posar la qüestió "a debat públic quan es disposi de tota la documentació". També ha recordat la intenció del govern de Cercs de confiar en tècnics de la UPC "perquè siguin els experts els qui ens diguin si el projecte és bo i en què es pot millorar".

Jesús Calderer manté que, com a alcalde, un cop que l'empresari va contactar-los, la seva obligació era "afavorir les inversions al municipi", tenint en compte que és potestat de la Generalitat aturar el projecte si no compleix amb els requisits ambientals. "Si una empresa et diu que invertirà 130 milions d'euros i crearà 160 llocs de treball, com alcalde no li puc girar l'esquena", ha indicat.