La Fira del Joc de Berga reivindica la baldufa com a reina del joc tradicional i es fa més inclusiva

El certamen espera rebre entre 2.000 i 3.000 visitants que podran gaudir de l'ampli ventall d'activitats relacionades amb el joc durant la jornada de divendres 6 de desembre

20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 19:03h
Presentació de la setena Fira del Joc i del Nadal de Berga.
Presentació de la setena Fira del Joc i del Nadal de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
L'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga i la Companyia de Jocs l’Anònima organitzen aquest desembre una nova edició de la Fira del Joc i de Nadal. La mostra lúdica i nadalenca reivindicarà la baldufa com a exemple de joguina tradicional. Algunes novetats importants d'enguany seran un espai dedicat al joc africà o un taller de creació de jocs sobre el tema dels bolets. Per primera vegada també hi haurà campionats de jocs taula. Així ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, i el membre de Jocs l'Anònima, Òscar Garcia. 

La proposta, que celebra el seu setè any de vida, segueix amb la mateixa filosofia dels seus inicis i combina tres elements amb l'objectiu d'aconseguir que petits i grans es diverteixin plegats: el joc tradicional, el Nadal i el carrer. El certamen espera rebre entre 2.000 i 3.000 visitants que podran gaudir de l'ampli ventall d'activitats relacionades amb el joc des de les 10 del matí a 2 del migdia i de 4 a 8 de la tarda.

En aquesta edició, l'organització ha apostat per triplicar l'espai dedicat a la baldufa per posar-la en valor com a reina del joc tradicional. Òscar Garcia ha explicat que "la fira va néixer per reivindicar el joc tradicional i la baldufa és un d’aquests jocs que cal reconèixer i posar en valor". Per fer-ho, hi haurà tres persones encarregades de difondre el seu coneixement sobre les baldufes, entre els quals el berguedà Arcadi Salada.  A més, els infants podran gaudir d'una sessió de contes amb les rondallaires Gemma i Antònia, i d'un espectacle dedicat a les baldufes a càrrec de la companyia Penèlope i Aquiles.

El visitants podran competir i demostrar les seves habilitats jugant al Troia (GDM), el Funky Pollo (Mercurio) o el Sushi Go! (Devir) pel que fa als campionats, que són també una de les novetats destacades de l'edició, i hi haurà espais dedicats a la robòtica i els trencaclosques. 

La Fira del Joc i de Nadal es dividirà en quatre espais de joc i una zona de parades de productes relacionats amb el Nadal. D'una banda, la mostra comptarà amb la presència d'establiments especialitzats en jocs i joguines per tal d'assessorar els visitants. També hi haurà un espai de jocs al carrer, una ludoteca, jocs gegants, tallers i jocs per a tots els públics. Tot plegat és combinarà amb una sèrie de parades regentades per entitats i artesans vinculats al sector de l'artesania i l'agroalimentació que oferiran diversos productes nadalencs.   

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Roser Rifà, ha indicat que es tracta "d’una fira adreçada especialment al públic interessat en l’àmbit del joc“ i ha animat a tothom a participar-hi, tot i que "els infants són els grans jugadors i jugadores per excel·lència". L'Ajuntament de Berga destina 5.000 euros a l'organització de la fira. 

Fira inclusiva

La mostra promourà la inclusió ja que incorporarà persones amb diversitat funcional a l'equip de voluntaris i voluntàries de la fira per dinamitzar algunes de les activitats, entre les quals provinents del Taller Coloma. Actualment, la fira compta amb gairebé una trentena de monitors i monitores, als quals, s'hi sumaran vuit persones de dues entitats socials, quatre en torn de matí i quatre més a la tarda. "En altres fires del mateix àmbit s'han portat a terme experiències similars que han tingut una resposta molt positiva", ha afirmat Òscar Garcia. 

Així mateix, el Banc de Sang i Teixits també participarà a la fira promovent l'acapte de sang a través d'una nova jornada de donació, que es farà a la Plaça Cim d’Estela, de 10 del matí a 2 del migdia. 
 

Òscar Garcia mostrant una baldufa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Roda de premsa amb la regidora Roser Rifà i Òscar Garcia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs