El Consell proposa «fer front comú» per impulsar el patrimoni de les colònies industrials del Berguedà

Les setenes jornades dedicades als antics nuclis tèxtils se celebraran aquest cap de setmana amb conferències, taules rodones i activitats culturals

20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 15:14h
La consellera comarcal Araceli Esquerra i el director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal.
La consellera comarcal Araceli Esquerra i el director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà vol posar en valor el patrimoni de les colònies industrials aglutinant administracions públiques i entitats veïnals per tal de conservar i dinamitzar els antics nuclis tèxtils de la comarca. La setena edició de les jornades de les colònies industrials del Berguedà se celebrarà el proper cap de setmana i es convertirà en un punt de debat i treball a l'entorn d'aquests espais. Així ho han explicat la consellera de dinamització de les colònies industrials, Araceli Esquerra, i el director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal. 

Un dels objectius de la nova conselleria de dinamització de les colònies, que s'ha estrenat aquest mandat, és "fer front comú" amb els ajuntaments, els veïns i els empresaris per liderar projectes que potenciïn i assegurin supervivència de les colònies industrials. "Hi ha unes colònies que ja tenen iniciatives que s'estan tirant endavant, que es van arreglant i funcionant, en altres cal decidir cap a on anem, parlar amb tothom i que els veïns hi diguin la seva, fer xarxa per aconseguir subvencions i projectes perquè tenim un patrimoni industrial impressionant", ha explicat Araceli Esquerra.

La proposta és que sigui el consell comarcal qui coordini les accions, així com qui reculli les aportacions de tots els agents econòmics i socials per recuperar i dinamitzar aquests antics nuclis tèxtils.

Un dels objectius de futur, encara sense dates, ha dit la consellera Esquerra, és posar fil a l'agulla perquè les colònies industrials berguedanes siguin algun dia declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, prenent d'exemple l'experiència de Derwent Valley Mills, una històrica zona tèxtil del comtat anglès de Derbyshyre (Gran Bretanya), que una delegació berguedana va visitar al setembre.

Justament, Rebekah Howey i Simon Gill, responsables del projecte, oferiran una conferència en anglès amb traducció simultània el proper divendres 22 en l'inici de les jornades berguedanes. 

El director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal, ha valorat molt positivament el paper del Consell en la nova edició de les jornades per tal que aquestes puguin créixer i posar a debat el present i el futur de les colònies amb un major impuls. 
 

Roda de premsa de presentació de les setenes jornades de les colònies industrials, a Cal Vidal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Divendres 22 serà el dia central de les jornades pel que fa al debat i la reflexió sobre el futur del patrimoni industrial. S'hi portarà a terme la presentació del 25è aniversari del Museu de la Colònia Vidal, la conferència sobre l'experiència de Derwent Valley Mills, una ponència sobre "el paper de la gent en el procés de canvi de les colònies del Berguedà", així com diferents espais de debat i participatius fins al tancament amb sopar i música en viu.

A migdia, hi haurà una taula-debat sobre "el procés de transformació de les colònies" amb representants del teixit polític i veïnal, experts i tècnics del territori, en la qual s'explicarà, entre altres, el model d'èxit del projecte de masoveria urbana de Manresa. 
 
Dissabte 23 de novembre es desenvoluparan tres activitats: la gran visita teatralitzada al museu de la Colònia Vidal, la visita guiada a la Colònia de Cal Pons i, al Konvent de Cal Rosal, s'oferirà l'espectacle tèxtil "Fil". Finalment, el diumenge 24 es realitzarà la visita teatralitzada a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou. 

Esquerra i Vidal han destacat la col·laboració entre entitats per a la consecució d'aquestes jornades, organitzades pel Consell Comarcal del Berguedà, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Museu de la Colònia Vidal. 

La participació a la jornada de divendres és gratuïta però cal inscriure's trucant al 938247700 (Extensió 4) o enviant un correu electrònic a [email protected].

Consulta aquí el programa complert de les setenes jornades de les colònies industrials del Berguedà
Arxivat a