La planta de tractament de residus del Berguedà, «un pas més a prop»

La subvenció de 100.000 euros de l'Agència Catalana de Residus permetrà fer-ne el projecte tècnic i l'anàlisi d'alternatives d'emplaçament

19 de novembre del 2019
Actualitzat a les 21:16h
Abocador de Font Ollera, al Berguedà (arxiu).
Abocador de Font Ollera, al Berguedà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La planta de tractament de residus municipals del Berguedà és "un pas més a prop" després de rebre una subvenció de 100.000 euros de l'Agència Catalana de Residus (ACR) per al seu disseny, segons ha explicat el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, en la roda de premsa per valorar el primer any de la recollida porta a porta a la comarca. 

Abans de l'abril d'enguany, tal com va explicar NacióBerguedà, el Consell Comarcal va assegurar-se aquesta subvenció de l'Agència Catalana de Residus, que ha de permetre disposar de la definició tècnica del projecte per a la construcció d'una planta de tractament mecànic i biològic de fracció resta i orgànica del Berguedà. Entre les actuacions prèvies al projecte hi ha previst l'anàlisi d'alternatives d'emplaçament de la nova instal·lació, així com la redacció del projecte tècnic. 

Aquest dimarts, Vicenç Linares, ha explicat que la ubicació de la planta és una de les grans qüestions a resoldre ara mateix. "Si fos per nosaltres la situaríem el més propera possible a l'abocador", ha apuntat Linares. El conseller ha dit que l'objectiu seria reduir "l'emissió de Co2" en el transport dels residus que s'hi podran tractar. 

El centre tractarà la fracció resta i orgànica amb un disseny flexible, que permetrà adaptar les capacitats de tractament a les perspectives de creixement de la recollida selectiva. 

L'equipament, que va anunciar el conseller Josep Rull a la comarca l'agost de 2017, tindrà una capacitat de 20.000 tones i permetrà triar materials valoritzables, com metalls i plàstics, així com tractar la matèria orgànica present a la fracció resta abans de traslladar-la al dipòsit controlat de residus municipals. La planta pot contribuir a allargar la vida útil de la instal·lació i alhora donar compliment a les normatives europees destinades a evitar que cap residu entri als dipòsits controlats sense un tractament previ. El cost pot enfilar-se a prop dels 4 o 5 milions d'euros. 
 

Roda de premsa per valorar el primer any del porta a porta a la comarca. Foto: Pilar Màrquez Ambròs