El Consell analitza com mantenir la gratuïtat de les bosses del porta a porta a partir de l'estiu de 2020

La despesa en bosses del porta a porta en un any ha estat de 330.000 euros per a l'ens comarcal

19 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:36h
Repartiment del material del porta a porta, a Gironella (arxiu).
Repartiment del material del porta a porta, a Gironella (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà estudia a hores d'ara com procedirà després que el mes de juny o juliol finalitzi el període en què té assegurada la gratuïtat de les bosses del porta a porta. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que "les bosses estan garantides fins el juny o el juliol". Ara mateix, ha dit, "estem treballant per determinar com es procedirà a partir de llavors" i si aquestes s'hauran de pagar o no. La voluntat principal és la de mantenir la gratuïtat, però cal trobar la manera que s'ajusti al pressupost i això encara no està assegurat. 

En l'últim ple de l'ens va dir-se que a partir de l'estiu aquestes bosses s'haurien de pagar, però ara aquesta és una qüestió "que no està tancada", segons ha admès Linares. "Si en la meva política, m'he caracteritzat per quelcom és per escoltar, vaig escoltar el que es va dir el dia del ple i vaig llegir els comentaris a les xarxes socials", ha dit. "Buscarem la manera de trobar-hi una solució, però ara per ara no la tenim", ha afegit Linares. En el plenari, Josep Subirana (ERC), conseller de l'oposició, va demanar que aquestes bosses mantinguessin la gratuïtat, perquè va considerar que aquests són part "l'èxit" del model. La reacció contrària i les queixes de molts berguedans i berguedanes que demanaven que les bosses es continuessin entregant gratis per tal de reciclar tampoc va fer-se esperar. El matí després que es conegués la intenció de fer pagar les bosses, el punt de recollida de material va registrar cues inusuals. 

Com mantenir la gratuïtat de les bosses a partir de mitjan 2020, doncs, es manté de moment sobre la taula del consell comarcal, per bé que el cost d'aquestes genera "un dèficit important" al servei, tal com va apuntar el mateix Linares en l'última sessió plenària. 

Vicenç Linares ha recordat avui que el consell comarcal fa tres anys que no puja el rebut domèstic dels residus, que costa 113 euros anuals. Un rebut que enguany s'ha congelat "per premiar l'esforç dels ciutadans que fan el porta a porta", tot i que el cànon sobre residus que van a parar a l'abocador és cada vegada més alt. 

Setmanalment, la comarca gasta 66.691 bosses de mitjana. El 58% d'aquestes bosses són compostables, el 28% són per envasos i el 13% són per a la fracció resta. Ara per ara, el Consell Comarcal del Berguedà ha tingut una despesa en bosses de 330.000 euros, segons fonts de l'ens. 

El president comarcal Josep Lara ha remarcat que "els preus d'aquest tipus de bosses - que es fabriquen a Itàlia - estan baixant en picat, perquè cada vegada hi ha més persones que n'utilitzen arreu; si nosaltres trobem l'equilibri pressupostari i podem seguir garantint la gratuïtat de les bosses, evidentment que ens agradaria poder-ho fer". "Malgrat tot, hi ha moltes inversions a realitzar i hem de fer l'equilibri econòmic", ha apuntat. Lara també ha subratllat que tot just ahir s'acaba de constituir la comissió comarcal de Medi Ambient que, a partir d'ara, buscarà consensos en qüestions relatives al porta a porta, com les mesures que es prenguin per la gratuïtat o no de les bosses a partir del juliol o l'agost de 2020. 

18.631 kits domèstics repartits des de la implantació del porta a porta

En la fase d'implantació del porta a porta, es van repartir 16.958 kits domèstics (bujols i bosses) i, a dia d'avui, se n'han repartit 18.631, segons les dades que s'han fet públiques aquest dimarts. 

En un altre ordre de coses, aquesta tarda s'ha explicat també que en les properes setmanes, es començaran a repartir els calendaris del porta a porta 2020 a totes les llars amb un seguit de millores respecte al de 2019 que facin més fàcil la lectura i comprensió del mateix, tant per a la gent gran com per a persones daltòniques i amb altres problemes de visió similars, que fins ara no hi podien distingir els colors amb què es marcaven les diferents fraccions per indicar els diferents dies que cal treure al carrer el porta a porta.