El Bisbe de Solsona, obert a l'ordenació de capellans casats

Xavier Novell considera que a Europa, amb la crisi de vocacions que es pateix, podria arribar a demanar-se l'ordenació de capellans casats

Redacció
18 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:27h
El Bisbe de Solsona, en una recent celebració religiosa.
El Bisbe de Solsona, en una recent celebració religiosa. | Ramon Estany
El bisbe de Solsona, Xavier Novell, es mostra obert a l'ordenació de capellans casats. Novell recorda, en la glossa setmanal de diumenge, que "fa pocs dies es va fer públic el document final de l'Assemblea especial del Sínode dels Bisbes per a la zona panamazònica", formada per Brasil, Veneçuela, Guaiana Francesa, Guaiana Anglesa, Surinam, Colòmbia, Equador, Perú i Bolívia, on el papa Francesc "ressaltava la importància del document en relació als desafiaments evangelitzadors, ecològics, socials i pastorals de l'Església en aquelles latituds". Novell considera, en aquest sentit, que a Europa, amb la crisi de vocacions que es pateix, podria arribar a demanar-se l'ordenació de capellans casats. 

Segons Novell, "el document final d'un sínode és un document important però no té valor normatiu”, en canvi "allò que té valor és l'exhortació postsinodal que publiqui el Papa".

Novell explica què ha dit el document final del sínode sobre el fet que l'Església obri la porta a l'ordenació d'homes casats i a l’accés de les dones al diaconat i convida a "llegir els punts en qüestió i tot el document complet". Diu que "en el punt número 111 del document sinodal es demana "establir criteris i disposicions d'ordenar preveres a homes idonis i reconeguts de la comunitat, que tinguin un diaconat permanent fecund i rebin una formació adequada per al presbiterat, podent tenir família legítimament constituïda i estable" i situa al lector en el context d'aquesta petició.

D'altra banda, diu que el punt número 103 "constata el gran servei eclesial de les dones a la regió panamazònica"; revela que "molts varen demanar que la dona pogués accedir al diaconat permanent"; i s'afirma que "ens agradaria compartir les nostres experiències i reflexions amb la comissió i esperem els seus resultats".

Finalment, afirma que "convé recordar que existeixen capellans casats a l'Església catòlica des de sempre", que "la recent presència de cristians catòlics de ritus oriental i dels seus preveres casats ens ha permès prendre'n més consciència" i que "l'Amazònia pot ser un cas particular més d'ordenació presbiteral d'homes casats", però que "si el motiu d'aquest canvi en la disciplina eclesiàstica, és l'atenció de les comunitats, si es disposa el que demana el sínode en el número 111, inevitablement altres regions que pateixen escassetat de clergat demanaran el mateix".

La glossa de diumenge del Bisbe de Solsona