festes del foc

Un projecte de les festes del foc als Pirineus rep 670.000 euros de la Unió Europea

Preveu crear un museu virtual fallaire i una aplicació per a mòbils, entre altres actuacions, per donar a conèixer i divulgar aquesta tradició

per Redacció, 18 de novembre de 2019 a les 08:50 |
Les falles del Pirineu rebran un important ajut per promocionar-se. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte Festes del foc dels solsticis del Pirineu, impulsat per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida (UdL), amb set socis més, rebrà 670.344,42 euros dels fons Feder de la Unió Europea, un 65% del seu cost total. El projecte ha estat un dels 43, dels 74 que hi optaven, subvencionats en la última convocatòria del programa POCTEFA 2014-2020, creat per fomentar el desenvolupament sostenible i la integració econòmica i social d’Espanya, França i Andorra. 

Entre les accions principals del projecte, que té dos anys de durada, hi ha la creació d'un museu o plataforma virtual sobre el món fallaire així com una aplicació mòbil destinades a divulgar i posar en valor aquest patrimoni cultural immaterial de la humanitat a associacions, empreses culturals i particulars. També preveu la senyalització dels 63 pobles fallaires, entre els quals hi ha Bagà i Sant Julià de Cerdanyola per la tradicional Fia Faia durant el solstici d'hivern, l'elaboració de materials pedagògics i un simposi internacional.


A més de la recerca, el projecte preveu la senyalització dels 63 pobles fallaires -tres a Andorra, 17 a Catalunya i l'Estat espanyol i 34 a França-, l'elaboració de materials pedagògics innovadors en el marc de les TICs per a centres de primària i secundària en occità, català, castellà, i francès, així com la celebració d'un simposi internacional sobre falles, haros i brandons. 

Els socis del projecte (la UdL, les universitats de Barcelona i de Perpinyà Via Domitia, el Centre International de Recherche et Documentation Occitanes–Institut Occitan de Cultura, el Departament de Cultura, el Govern d'Andorra, el Conselh Generau d'Aran, i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida) també estudiaran la possibilitat de posar en marxa estudis superiors transfronterers especialitzats en patrimoni immaterial dels Pirineus.

 

Participació