VÍDEO JxCat i ERC rebutgen la segona línia de P3 a Sant Joan perquè reduir ràtios no pot fer-se només a Berga

La proposta del PSC i En Comú Podem s'ha votat aquest dijous a la comissió d'Educació del Parlament

15 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:28h
Reunió de pares i mestres amb els grups polítics la passada primavera (arxiu).
Reunió de pares i mestres amb els grups polítics la passada primavera (arxiu). | Pilar Màrquez Ambrós
La comissió d'educació del Parlament ha tombat aquest dijous dues propostes, una del PSC i l'altre dels comuns, en què es demanava al Govern mantenir una segona línia de P3 a l'escola de Sant Joan de Berga el curs 2020-21. Hi han votat en contra els diputats de Junts per Catalunya i ERC, mentre que hi han estat a favor PSC, En Comú Podem, Cs i PP. El representant de la CUP no ha votat perquè en aquell moment no era a la comissió. El vot favorable d'aquest últim hagués permès desempatar el vot de la sala i aprovar les propostes, tot i l'oposició dels dos partits de govern. 

El regidor del PSC de Berga, Abel García, ha lamentat a NacióBerguedà que la qüestió no hagi prosperat i ha defensat que "la davallada en la matriculació hauria de ser una oportunitat per un territori com el nostre per mantenir aquestes dues línies i apostar per la qualitat". També ha indicat que "diguin el que diguin" era un tema "de voluntat política referendat al màxim organisme del país". García s'ha compromès a continuar "defensant-ho i perseguint-ho". 
 

Moment de la votació. Foto: Canal Parlament


En aquest sentit, la proposta, que ha presentat la diputada socialista Esther Niubó, instava a l'executiu català l'aposta per les dues línies de P3 "per garantir la màxima qualitat de l'educació" a l'escola de Sant Joan. Niubó ha destacat que el que caldria, davant de la davallada de matriculacions, és una aposta ferma per reduir les ràtios d'alumnes per classe. "Enguany 28 famílies han triat l'escola de Sant Joan perquè els seus fills i filles comencessin l'escolarització a P3, és a dir, 7 més que l'any passat", ha apuntat la diputada.

Per Niubó el no-manteniment de la segona línia suposa "un greuge" per tota la ciutat de Berga. La dels comuns era gairebé idèntica, motiu pel qual no ha estat llegida a la comissió. 

El diputat Lluís Font, de Junts per Catalunya, ha argumentat en el debat que "les polítiques educatives han de treballar per modular l'oferta per la racionalitat del conjunt" i ha defensat que "la reducció de les ràtios afecta el conjunt d'escoles, no és una decisió que es pugui prendre en uns centres sí i en altres no". En el mateix sentit, s'ha expressat Bernat Soler d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). "És evident que la davallada demogràfica fa que calgui ajustar la planificació", ha dit. Bernat Soler ha recordat que hi ha un compromís de l'executiu català amb el govern local de Berga per apostar per una major inversió a les escoles públiques i que les ràtios han millorat. "El que realment li fa falta a Berga és un estudi profund sobre el despoblament i altres prioritats com la inversió, que es va posar ja sobre la taula de la mesa d'escolarització", ha indicat.

Soler ha explicat que a Berga en dia d'avui encara hi ha 19 vacants per escolaritzar infants a P3 i que va eliminar-se una línia de l'escola "amb menys sol·licituds" "A la ciutat hi havia una oferta educativa de 100 places, de les quals només se'n van sol·licitar 56", ha destacat. 

La posició del govern ha estat durament criticada pels altres partits. Susanna Beltrán (Cs) ha dit que l'educació "hauria de ser una prioritat", ha lamentat la reducció de personal docent i tècnics i ha assegurat que "la davallada demogràfica no potser una excusa". Hi ha coincidit el parlamentari Daniel Serrano del PP. 

El govern de Berga es reunirà amb serveis territorials el desembre

El govern de la CUP té previst reunir-se amb la directora del serveis territorials d'Educació abans de les festes de Nadal. Ho ha confirmat el regidor d'Educació Eloi Escútia a aquest diari. Escútia ha assegurat que la posició mostrada aquest matí a la comissió d'Educació no l'agafava "per sorpresa", perquè és la mateixa que ja va mantenir el departament des d'un principi, malgrat que la preinscripció per al curs 2019-2020 va superar els 25 alumnes de ràtio per aula, 9 nens i nenes més que l'any anterior.

El regidor Escútia espera que la reunió amb serveis territorials serveixi per tancar un conveni que marqui una major dotació de personal i suport pedagògic tal com es va acordar fa uns mesos. Serà llavors, ha apuntat, que podran valorar en ferm el posicionament del Govern català. 

Pares i mares d'alumnes del centre van tancar-se a l'escola durant la campanya electoral de les municipals del 26-M per reclamar aquesta segona línia de P3 a Sant Joan. El Govern no la va atorgar aquest curs perquè, malgrat tot, va considerar que no hi havia prou matriculació. Durant les eleccions, tots els grups polítics locals van fer front comú i es van mostrar a favor d'aquesta segona línia.
 
El departament d'Educació va oferir-se al maig a signar un conveni amb l'Ajuntament de Berga que marqués un calendari d'inversions i altres aportacions del govern català, pel que fa a dotació de personal i suport pedagògic a les escoles públiques de la ciutat.

 
Pots veure el debat sobre la proposta de resolució sobre el tancament d'una línia de P3 a l'escola Sant Joan de Berga a partir del minut 17: