Pro Disminuïts es compromet a reconèixer el deute amb els treballadors del Taller Coloma

Una delegació de treballadors i responsables de l'entitat s'han trobat al Tribunal Laboral de Catalunya, un òrgan de mediació, on la gerència ha pres el compromís de reconeixement de sous i pagues pendents

15 de novembre del 2019
Actualitzat a les 15:51h
Assemblea de socis de l'Associació Pro Disminuïts, el 27 de setembre d'enguany (arxiu).
Assemblea de socis de l'Associació Pro Disminuïts, el 27 de setembre d'enguany (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El comitè d'empresa del Centre Especial de Treball (CET) Taller Coloma viu a l'expectativa la greu crisi econòmica que travessa l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, encara que des d'aquesta setmana ho fa amb una mica més de tranquil·litat. La presidenta del comitè d'empresa del Taller Coloma, Pilar Cort, de Comissions Obreres (CCOO), explica que una delegació de treballadors i responsables de l'entitat es van trobar al Tribunal Laboral de Catalunya, un òrgan de mediació, on la gerència va comprometre's a reconèixer sous i pagues pendents que encara no han cobrat entre 60 i 80 treballadors. 

"Dilluns vam anar al Tribunal Laboral de Catalunya i, de moment, sembla que hi ha un compromís de reconeixement del deute, ens han donat les dades del deute amb els treballadors, ara ho hem de contrastar, i esperem que ens ho signin en una propera reunió", ha detallat Cort. "Haurem d'esperar que arribin aportacions de diners dels ajuntaments i de qui sigui, i en han dit que, llavors, es farà com un calendari de pagaments", ha afirmat la presidenta del comitè d'empresa. "El dia 16 de desembre tornarem a reunir-nos-hi i esperem que el compromís avanci", ha dit Pilar Cort. En una reunió anterior, l'Associació Pro Disminuïts no havia volgut reconèixer el deute, de manera que la valoració que fa el comitè d'empresa d'aquest nou pas és positiva. "Esperem que a partir d'ara hi hagi un canvi de rumb i que tot plegat tiri endavant, des que hi ha el gerent, s'ha fet feina i la predisposició dels alcaldes també ha estat millor", ha valorat Cort.

Els treballadors no volien arribar a l'extrem d'haver de demandar l'empresa per cobrar els sous pel compromís i la implicació amb la tasca que s'hi fa i confien que amb l'assumpció del deute això ja no sigui necessari. ​"Hem tingut i continuem tenint paciència i confiança, de moment, no hem fet demandes individuals, cosa que crec que ja diu molt de nostres", ha indicat Pilar Cort. El deute amb els treballadors del servei del Taller Coloma puja "uns 50.000 euros" tot i que és una xifra que s'ha d'acabar de valorar. "Encara hi faltaria la part dels nois del CET amb diversitat funcional, aquesta encara no la sabem", ha afirmat. 

Pro Disminuïts ha d'eixugar un desequilibri de 480.000 euros. L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà té pendents de cobraments un total de 487.401 euros: 342.460 euros de la Generalitat, 131.036 euros de clients i 13.905 d'usuaris i socis. Així mateix, deu 938.472, 53 euros: 252.997 al personal, 333. 451 a proveïdors i tercers, i 276.000 a a bancs i 76.023 a Hisenda, segons dades d'octubre de 2019. 

A hores d'ara, treballa per convertir-se en fundació amb participació de patrons públics, ha contractat un nou gerent, Valentí Camprubí, que va exposar l'actual situació de l'entitat al Consell d'Alcaldes del Berguedà el mes passat; i, a més, compta amb la figura d'un controller, per tal de garantir el control econòmic i financer de l'entitat.

Fins a 27 o 28 ajuntaments i el Consell Comarcal del Berguedà faran els propers mesos una aportació extraordinària d'uns 200.000 euros per ajudar l'entitat. 

El representant de Comisions Obreres, el sindicat majoritari al comitè d'empresa, Lluís Vidal, ha defensat el compromís dels treballadors amb l'entitat i la voluntat de presentar propostes als estatuts de la nova fundació.
 
El passat gener la secció sindical de la CGT de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, va denunciar, en un comunicat, que els treballadors de l'empresa no havien cobrat la paga extra de Nadal que els tocava segons conveni. Actualment, també se'ls deu la paga extra d'estiu i el sou de tres mesos, segons el comitè. L'entitat sí que ha pagat alguns sous pendents a treballadors de la Unitat de Suport a l'Activitat Professional perquè era un pas que se'ls exigia per rebre una subvenció. 

Queixes per "la poca transparència"

La "poca transparència" és una de les queixes que fan els treballadors. "El tarannà aquest hi és, hem reclamat més transparència, també per escrit. Sabem que legalment no estem inclosos a les juntes, però seria un acte de bona voluntat que ens hi volguessin com a oients, o que ens convidessin a les taules de treball que s'han fet amb alcaldes", ha dit la presidenta del comitè d'empresa. 
Arxivat a