Xavier Gonzàlez-Costa s'alça amb el guardó «El Galliner de textos teatrals» als Premis Lacetània

El col·laborador de NacióBerguedà s'endú el flamant premi teatral per "La Col·lecció", una obra inèdita que "posa en valor la sort de ser qui som i com som cada una i cada un de nosaltres"

15 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:55h
Foto de família dels guardonats en el marc dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2020
Foto de família dels guardonats en el marc dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2020 | AFT
L'autor berguedà Xavier Gonzàlez-Costa ha guanyat el flamant premi El Galliner de textos teatrals en el marc dels renovats Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, que s'han repartit aquest dijous a la nit al teatre Conservatori de Manresa. 

Xavier Gonzàlez-Costa, de Berga i col·laborador de NacióBerguedà, ha rebut el guardó per La Col·lecció, una obra de teatre inèdita fins ara, tal com preveien les bases del certamen. El premi consistirà justament en la posada en escena/dramatització de l'obra, coordinada per l'Associació Cultural El Galliner i Manresana d'Equipaments Escènics. "Estic molt content pel premi, per un autor, més enllà dels guardons, sempre és gratificant que la teva obra sigui posada en escena i interpretada, ha valorat l'autor a aquest diari. 

La Col·lecció és, segons en diu la sinopsis, una obra dolçament poètica, alhora que crua i descarnada, que "posa en valor la sort de ser qui som i com som cada una i cada un de nosaltres, després de concloure que, avui dia, la veritat és la més gran de les mentides, que l'existència ha perdut la seva essència i que el subjecte és tan objecte, que hem arribat al denigrant extrem de posar fins i tot les misèries quotidianes, les enveges més insanes i els més íntims ideals, com qualsevol altra fotesa, en un aparador".

Tot i que fa trenta-set anys que existeix aquest certamen, aquesta ha estat la primera edició que ha comptat amb una gala d'entrega de premis. A banda dels premis habituals, doncs, enguany s'hi han inclòs diverses noves convocatòries al voltant del món de les arts i de la projecció artística, entre les quals el Premi El Galliner de textos teatrals, que s'ha endut Gonzàlez-Costa. 

Els premis Lacetània d'aquest 2019, amb la participació del Centre d'Estudis del Bages, l'Ajuntament de Manresa, Regió7, la Crica, El Galliner, el Cercle Artístic de Manresa i Òmnium Cultural, s'han celebrat en una gala on l'art i la cultura han estat protagonistes, amb un format lúdic amb espectacle i música. 
 

L'autor berguedà Xavier Gonzàlez-Costa. Foto: Jordi Play

 

L'autor

Xavier Gonzàlez-Costa (Berga, 16 de juliol del 1967) és un escriptor català de poesia, teatre, literatura infantil, contes breus i altres, que, tot i formar-se acadèmicament en ciències econòmiques, ja adult, ha trobat la seva realització en les lletres i l'escena. Enamorat de l'Àfrica, ha estat a més d'una dotzena de països d'aquest continent, a part de molts altres, on ha cooperat a través de l'organització Viatgers sense Fronteres, que va presidir des de la seva fundació el 1999 fins la seva dissolució el 2015. 

Va escriure a la desapareguda revista Nómadas, que, més que un exercici literari, era una extensió d'aquella seva passió per conèixer nous mons i noves persones que no ha amagat mai. Garrofa i garrofaire abans que cap altra cosa, ha estat el guanyador per antonomàsia d'aquest berguedà concurs de poesia satírica. No obstant això, el 2009 es rebel·la contra aquesta etiqueta i, des d'aleshores, publica diversos treballs entre els quals hi trobem els poemaris Lluny de qualsevol lloc (Edicions de l'Albí, 2009), Ventrilòquia (Òmicron, 2010), que inclou Els quatre sonets de l'Apocalipsi i amb el que va ser finalista del IV Premi de Poesia Josep M. Benet i Caparà 2010, Perfum de Patum (Programa de la Patum de Berga 2011) i D'un cap de dia a l'altre (Edicions de l'Albí, 2011), tot i que pel que ha estat més reconegut arreu dels Països Catalans és per les seves obres de teatre, que li han valgut premis com el Vila de Gràcia 2010, per L'Home (un drama); el Guillem d'Efak 2011, per La Caputxeta que escombrava l'escaleta; el Bambolina 2012, per L'Antiquari, o el Xaro Vidal, per Una caca de pessebre.

També ha publicat literatura infantil i narrativa, ha estat lletrista de diferents cançons i espectacles musicals. Col·labora regularment amb NacióBerguedà on publica poemes i contes breus des de l'any 2015, en companyia d'il·lustradors com Yorgos Konstantinou i Bet Calderer, en una secció exclusiva titulada A la vora del foc, i ha participat a La vida en solfa, de Ràdio Premià de Mar, on a cada programa acompanyava amb els seus versos, contes i reflexions, la travessia pels oceans de la música clàssica que proposava el seu director i conductor Marcel Escarré.

Com a efemèrides literàries destacades, va ser convidat com a autor de Dimoni d'Angelet! pel Catalan Institute of America de Nova York i com a autor de Ventrilòquia pel Centre Cultural Blanquerna de Madrid i per l'Ateneu Barcelonès de Barcelona. Dos dels seus poemaris, Lluny de qualsevol lloc i Ventrilòquia, es poden trobar a la biblioteca de la Universitat de Harvard (Massachusetts, EUA). 

Consulta tots els guardonats de la gala prement aquest enllaç.
 
Arxivat a