Els veïns del Carrer Major es faran càrrec dels llums de Nadal després de saber que la UBIC no els llogarà

La presidenta de l'Associació de Veïns lamenta que s'hagin assabentat amb poc temps d'aquest fet; mentre que el president de Berga Comercial admet que la comunicació no ha estat prou àgil

14 de novembre del 2019
Actualitzat el 15 de novembre a les 0:54h
La presidenta de l'Associació de Veïns del Carrer Major, Montse Palacios, en la reunió d'aquesta tarda.
La presidenta de l'Associació de Veïns del Carrer Major, Montse Palacios, en la reunió d'aquesta tarda. | Pilar Màrquez Ambròs
Els veïns del Carrer Major de Berga prendran la iniciativa per tenir llums de Nadal, i n'assumiran el cost conjuntament amb els botiguers que així ho vulguin, després d'assabentar-se a última hora que, a diferència d'altres anys, Berga Comercial no llogarà la il·luminació nadalenca. L'Ajuntament de Berga s'encarregarà com sempre del cost de la instal·lació d'aquests llums. 

La presidenta de l'Associació de Veïns del Carrer Major, Montse Palacios, ha explicat aquest dijous que aquesta serà "la primera vegada" en molt de temps que els veïns es facin càrrec dels llums. "No dic que estigui bé o malament, però ens n'hem assabentat fa dues setmanes i per rumors, no perquè ningú ens hagi advertit abans", ha lamentat. ​L'entitat veïnal va posar-se en marxa la passada primavera i a hores d'ara té uns 25 associats.

Avui membres de l'associació veïnal, veïns i veïnes i botiguers s'han reunit al Casal Cívic de Berga per debatre la qüestió de la il·luminació nadalenca. La proposta, que han acceptat la vintena de persones presents, ha estat la de recuperar "les seixanta paneres vegetals" amb papallones grogues que els comerços van penjar dels fanals la passada primavera, amb motiu de la reivindicació per la llibertat dels presos i exiliats polític, guarnir-les amb elements brillants i il·luminar-les per festes. Per pagar-ne els nous detalls decoratius i la il·luminació, es demanarà a cada veí i botiguers del Carrer Major que col·labori amb una contribució inicial de 20 euros que pot acabar sent lleugerament superior depenent de si s'aconsegueix implicar-hi o no a una majoria del carrer i de quants comerços hi contribueixin. El preu pujarà sobre els 2.000 euros.

La proposta decorativa l'ha detallat a la trobada l'artista Angelina Vilella, membre de l'entitat veïnal. 

La intenció és decorar el Carrer Major i tots els carrers que neixen o moren en aquest eix comercial, si bé Montse Palacios ha apuntat, en aquest sentit, que "tenim un pressupost molt limitat i ens n'haurem de fer càrrec entre veïns i botiguers, prioritzarem les zones on les persones hi hagin col·laborat". 

"Hem demanat a la UBIC que ens cedís aquestes paneres perquè teníem molt poc temps per trobar un altre element que s'adaptés bé als fanals. No comptàvem amb el temps suficient per posar-nos a fer manualitats ni per llogar els llums. Al Carrer Major, a més, tenim el handicap que el veïnatge és molt diferenciat, tant per edats com cultures", ha afirmat Palacios. "Realment, ha estat gràcies al porta a porta que ens hem adonat que al Carrer Major hi vivim molta gent, perquè veiem els bujols al carrer", ha afegit la presidenta de l'associació de veïns. 

Montse Palacios ha valorat que les cistelles vegetals que es reutilitzaran "queden molt xules" i el fet d'haver-les utilitzat asseguren que s'adapten bé als fanals. "Tenim el problema que, segons com, poden passar i tibar-t'ho, també hi passa la cavalcada de Reis, és una mida que ja s'ha comprovat que aguanta bé. Ho guarnirem més de Nadal i hi posarem els llums que pengin", ha expressat Palacios. Montse Palacios, i altres veïns i veïnes implicades, han fet una crida aquesta tarda a tothom que tingui propietat al carrer a posar-hi el seu granet de sorra. Els propers dies, membres de l'associació de veïns passaran pels comerços per tal de demanar-ne la col·laboració. 
 

Angelina Vilella, una de les veïnes implicades, explicant la proposta de llums de Nadal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A la reunió d'aquesta tarda també hi ha assistit el president de Berga Comercial, Xavier Orcajo, que ho és des del mes de gener. "La nova junta es va constituir a principi d'any i una de les primeres decisions que es va prendre va ser unificar tots els eixos comercials que hi havia: el Vall, Carrer Major i Tres Branques. Per dinamitzar la ciutat a nivell global", ha dit. "Fins aquell moment, l'eix del Carrer Major pagava una quota més gran amb motiu precisament del lloguer dels llums de Nadal que es feia cada any, aquest any ens hem plantejat una revaloració general de com volem que sigui Berga il·luminada. S'ha tret la quota extra perquè s'ha començat a treballar amb l'Ajuntament de Berga per escampar la il·luminació nadalenca per tota la ciutat de cara al 2020", ha concretat Orcajo.

Amb tot plegat, Xavi Orcajo ha acceptat, com a representant de la UBIC, el "mea culpa"  pel fet que no hi hagi hagut una millor i més àgil comunicació amb els veïns, que hagi permès a aquests últims plantejar amb més antelació una alternativa. El fet que tant l'Associació de Veïns del Carrer Major com la nova junta de Berga Comercial siguin molt noves, els ha jugat en contra, ha afirmat. Tanmateix, també ha posat en relleu que "els últims anys aquest lloguer ha anat a càrrec de quaranta botigues del Carrer Major associades a la unió de comerciants. "Berga Comercial vol tirar del carro, però hi ha molta més gent que volem que s'hi impliqui els propers anys", ha reflexionat. El pressupost mínim per il·luminació nadalenca de la UBIC de cara el 2020 serà de 10.000 euros, però es buscarà més recursos.
 

La intervenció de Xavi Orcajo durant la reunió de veïns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Berga Comercial espera, de fet, redoblar esforços per repartir la il·luminació nadalenca per tota la ciutat de cara el 2020. Quelcom que proposa aconseguir amb el suport logístic de l'Ajuntament, tal com va explicar aquest diari.   

La nova Associació de Veïns del Carrer Major reclama millores a la zona

La nova Associació de Veïns del Carrer Major reclama millores en una zona que vol reactivar. "Volem fer força per dinamitzar el Carrer Major, tant pels veïns com pels botiguers, com per la gent que hi ve a passejar, volem que torni a tenir la força que teníem anys enrere", ha assegurat Montse Palacios. "No tenim un parc infantil, no tenim una zona verda o aparcament, hi ha moltes mancances", ha afirmat Palacios. També demanen videovigilància per controlar el trànsit que a vegades hi ha al carrer, pensat per als vianants.

Un dels principals problemes amb què es troben els propietaris de finques al Carrer Major, ha dit Palacios, és que "s'està demanant normatives del segle XXI a habitatges del segle XIV, XV i XVI". "Al Carrer Major tanquen botigues que no poden tornar a obrir perquè no els donen llicència, no perquè no hi hagi gent que hi vulgui apostar, entre tots s'ha de trobar una solució", ha defensat la presidenta de l'entitat veïnal. 
 

Montse Palacios amb una de les paneres de llum que es col·locaran als fanals. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a