Presenten a Berga el llibre de referència sobre l'obra del pintor Joan Ferrer

L'acte tindrà lloc dissabte a les 7 de la tarda en el marc de l'antològica sobre l'artista que s'exposa al convent de Sant Francesc

14 de novembre del 2019
Actualitzat a les 15:36h
Joan Ferrer amb la seva neboda Dolors en l'exposició antològica que es pot veure a la planta baixa de Sant Francesc.
Joan Ferrer amb la seva neboda Dolors en l'exposició antològica que es pot veure a la planta baixa de Sant Francesc. | Pilar Màrquez Ambròs
L'escriptor i director de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, farà de mestre de cerimònies
aquest dissabte 16 de novembre, a les 7 de la tarda, al convent de Sant Francesc de Berga en la presentació del llibre "Joan Ferrer. El tacte de la llum". El volum s'ha editat amb motiu de l'exposició antològica dedicada a l'artista, que es mantindrà allotjada a l'antiga escola dels franciscans fins el 28 de desembre. 

En l'acte hi intervindran dos dels coautors del llibre: el pintor i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Xavier Franquesa, i el comissari de la mostra, Bernat Puigdollers, a més de la portaveu del grup d'Amics de Joan Ferrer i neboda de l'artista, Dolors Ferrer, l'editor Jaume Huch i el mateix Joan Ferrer. 

La coordinació del volum ha anat a càrrec de Dolors Ferrer i Bernat Puigdollers.

La publicació és, segons els seus coordinadors, un recull coral sobre Ferrer, on s'hi exposa la mirada experta de Bernat Puigdollers, que descriu el concepte expositiu a "Notes per a una exposició" i aprofundeix, a través de diversos textos, en els trets més destacats de l'artista i de l'exposició, i diversos articles d'especialistes en art contemporani. 

En aquest sentit, la publicació inclou l'article de la professora d'Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Jèssica Jacques, titulat "Joan Ferrer, onze mots per a mil converses", que tracta de com la dualitat entre l’artista i l'home corrent s'entrellacen "per a crear els micromons ferrerians"; i el de Xavier Franquesa, anomenat "Per caçar una llebre", que aprofundeix en "el quefer pictòric i el mestratge de Joan Ferrer". 

Completen l'obra la presentació "Oïdes i mirades. Els colors que texturen el tacte de la llum" de Dolors Ferrer; i el pròleg de l'historiador i crític d'art Albert Mercadé que ha anomenat la seva reflexió "Reblar el paisatge". El llibre tanca amb una cronologia de l'artista.

Sense arribar a esdevenir un catàleg raonat, s'hi recopilen un gran nombre d'obres des dels inicis pictòrics de Joan Ferrer, als anys 60, fins a les obres de gran format més actuals. Les fotografies de les obres són de Josep Guzmán. Així mateix, les imatges que presenten els diferents àmbits de la mostra i acompanyen els textos són de Jordi Plana Pey. Paral·lelament, l’article "Per caçar una llebre" és il·lustrat amb fotografies de Valentí Moré. 

D'inici, s'han editat 700 exemplars del llibre que es podran adquirir a la mateixa exposició, però també en llibreries de Berga i d'arreu de Catalunya. El volum estat produït i editat per Amics de Joan Ferrer a través de Magma i l'editorial L'Albí i amb la col·laboració de "la Caixa". La publicació té 200 pàgines de reflexions i imatges sobre l'artista.
Arxivat a