L'exposició de Joan Ferrer arriba al seu equador amb més de 1.300 visites

En paral·lel, a la planta baixa de Sant Francesc, s'estan realitzat tot un conjunt d'activitats complementàries i visites educatives amb èxit

14 de novembre del 2019
Actualitzat a les 15:27h
Exposició antològica 'El Tacte de la Llum' del pintor Joan Ferrer.
Exposició antològica 'El Tacte de la Llum' del pintor Joan Ferrer. | Pilar Màrquez Ambròs
Més de 1.300 persones han visitat l'exposició antològica "El Tacte de la Llum" de Joan Ferrer quan tot just s'ha passat l'equador de la mostra inaugurada el 28 de setembre. Els impulsors de la mostra han indicat que, a hores d'ara, ja s'han superat les expectatives d'afluència de públic que s'apuntaven per a tot el període. A més, s'han fet nombroses visites per a grups i visites en família durant els caps de setmana.

Uns 850 escolars dels més de 2.500 previstos també han participat ja als tallers educatius que s'ofereixen. "Els centres educatius han respost amb entusiasme", han apuntat els organitzadors.

L'exposició antològica és una iniciativa dels Amics de Joan Ferrer i del Grup de Pintors Verdaguer 7, del qual és director, amb el mecenatge de la Fundació "La Caixa" i el suport de l'Ajuntament de Berga. Està comissariada per l'historiador i crític d'art Bernat Puigdollers, especialitzat en pintura catalana del segle XX i que és tècnic del Museu de Montserrat.

L'activitat vinculada al pintor Joan Ferrer continuarà al convent de Sant Francesc fins el proper 28 de desembre. El projecte presenta per primera vegada una visió completa de l'obra de l'artista, permetent fer una lectura en profunditat de la seva dimensió plàstica. Hi ha 83 pintures i 19 obres sobre paper. Però, en paral·lel, s'estan realitzat tot un conjunt d'activitats complementàries i visites educatives amb èxit. 
 
 
Experiència immersiva
 
El passat cap de setmana es va estrenar a la planta baixa del convent de Sant Francesc l'experiència immersiva "Parli la llum!", un recorregut musical i amb escenografia lumínica per les sales del paisatge de l'exposició. La narració de l'actor Miquel Gelabert, popular per la participació en telesèries com Ventdelplà, La Riera i Com si fos ahir i amb una filmografia en què hi destaquen pel·lícules com Salvador, El cafè de la Marina o Pàtria, transporta el visitant a una dimensió en què les textures, les composicions i els colors dels quadres de Ferrer prenen vida pròpia.

La banda sonora, composta i realitzada per Joan Ernest Castells, ànima de Petit (The Eternity and the Mirror,Llenya Prima, The Blackbird daisy), compta també amb la veu de la periodista Marta Vives, que recita Joan Margarit, Perejaume, Ponç Pons i Laia Noguera, entre d'altres. Les músiques que s'hi poden escoltar inclouen un dels quartets de Beethoven i melodies inspirades en el jazz i el flamenc, estils que han acompanyat moltes vegades l'artista quan pintava. 

L'obra exposada i la banda sonora s'emfatitzen amb un muntatge de llums dissenyat per Marga Vicens. "Parli la llum!" l'ha ideat i dirigit Maties Salom. Combina la tecnologia de discoteca silenciosa —el recorregut es fa amb auriculars inalàmbrics— amb el disseny de llums i es pot visitar els divendres, dissabtes i diumenges a un quart de 8 del vespre i l'entrada té un cost de 3 euros.

L'experiència immersiva "neix d'una petició de la coordinadora de l'exposició, Dolors Ferrer, que volia integrar algun element de tecnologia dins el recorregut", ha explicat Maties Salom a NacióBerguedà. "Li vaig proposar fer una immersiva que en aquell moment era una cosa poc vista, cada persona fa el seu recorregut guiat per una sèrie de sons i sensacions, amb una narració que es basa en alguns dels quadres de l'artista. Teníem molt clar que volíem que fos com una banda sonora per a l'antològica de Joan Ferrer", ha dit Salom.

"A qui hi participa, li donem uns auriculars inalàmbrics, només ells senten els sons, en realitat la sala roman en silenci. Els participants han de seguir una escenografia lumínica, unes senyals visuals. És simpàtic, perquè la importància de la llum en la visita, coincideix justament amb el concepte de l'exposició, que s'anomena "El Tacte de la Llum", ha afegit el director d'aquesta experiència.

Quan es fa la visita immersiva, la sala es tanca perquè una vintena de persones puguin viure aquesta experiència que combina músiques que han marcat Joan Ferrer i també poemes; i que permet fer un recorregut diferent per l'obra de l'artista. "En Joan Ferrer sempre diu que la seva pintura és com poesia, per això, també hem volgut incloure-hi poemes que s'ajustaven a la narració", ha destacat Maties Salom.
 
Arxivat a