Fires

La Fira de la Xocolata i la Ratafia creix i dona impuls als tallers i activitats

El desè Concurs de Ratafia de Berga es consolida com un dels de referència al país i espera una setantena de participants

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 13 de novembre de 2019 a les 18:04 |
Presentació de la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga amb Albert Cols, Roser Rifà i Albert Dorna. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga tornarà a celebrar la Fira de la Xocolata i de la Ratafia el proper dissabte, 23 de novembre. La fira organitzada per l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo creix i continua potenciant tallers i activitats. Enguany, acull el desè Concurs de Ratafia de Berga, totalment consolidat com un dels certamens de referència al país, i que espera triar la millor ratafia artesanal d'entre una setantena de candidates que s'hi presentaran. 

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, s'ha mostrat molt satisfeta amb la programació que presenta la fira en la seva quarta edició i amb la presència de productors i artesans que aconseguirà aplegar aquell dia la capital berguedana. La mostra tindrà lloc al carrer del Roser i a la plaça dels Països Catalans pel que fa a les parades i activitats. En canvi, pel que fa al tast i degustació de ratafies comercials i al desè Concurs de Ratafia de Berga, així com al sopar ratafiaire solidari, que aquest any destinarà els seus beneficis a la caixa de resistència de presos i preses polítiques i exiliats, i al concert amb Pascal i els desnatats, les activitats es faran al Casal Cívic i al Casal Panxo, al centre històric. 


"Hi haurà setze paradetes de xocolata i unes onze de ratafia, amb activitats que intenten posar sobre la taula tant la xocolata com la ratafia, com les plantes que es fan servir per elaborar aquesta última", ha explicat la regidora. Entre les diverses activitats, hi haurà una xerrada i demostració de cuina del col·lectiu Eixarcolant, amb un taller sobre plantes per fer aquest licor tradicional; un maridatge de xocolata i cervesa artesana, a càrrec del xocolater Lluís Riera; i tallers de cuina saludable per a tots els públics amb xocolata. Les onze parades de ratafia d'aquesta edició presentaran diferents tipus de productors, des de cellers de proximitat a experimentals i, entre les propostes de xocolaters, hi haurà Dolceria Pujol, que hi portarà les màquines de fer xocolata perquè cadascú pugui fer-se la seva xocolatina.

"Tindrem una taula amb bols de productes, des de fruits secs, fruita o caramels pels nens, i tothom podrà triar i fer-se la seva rajola de xocolata", ha destacat el pastisser berguedà, Albert Dorna. "Treballem amb xocolata pura del 70% cacau i és la que portarem a la fira, volem que la gent vegi de quina manera fem la xocolata, és un tipus d'idea - la d'ensenyar com fer xocolata - que es fa molt a països com Suïssa", ha dit Dorna. 

 

El cartell d'enguany de la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El Concurs de Ratafia de Berga, al Top 5 català

Una de les cites més esperades d'aquesta fira és sempre el Concurs de Ratafia de Berga, que ja es feia abans de la mostra, i que celebra el seu desè aniversari, de la mà del Casal Panxo. "És una cosa  que va començar fa uns 10 anys entre amics; i que es va anar embalant fins a agafar molta volada", ha dit un dels seus responsables de l'organització, Albert Cols. "Estem al Top 5 d'espais de referència en aquest tipus de certamens a Catalunya; ara mateix si te'n vas a Santa Coloma de Farners o Besalú el nom de Berga ja es comença a sentir", ha destacat Cols. 

"Esperem tenir unes 70 ratafies al concurs", ha avançat Albert Cols. "Per fer-nos a la idea del volum que això suposa, cal tenir en compte que al concurs més gran que hi ha al país, a Santa Coloma de Farners, en presenten unes 200 i escaig; això vol dir que tenim ja un quart de les ratafies del certamen de referència de Catalunya", ha aclarit Cols. Si la xifra final de ratafies supera la setantena, l'organització no descarta fer-ne un primer cribratge divendres per tal d'assegurar-ne la qualitat.

Al matí de dissabte es farà una primera fase eliminatòria del concurs i, a la tarda, hi haurà la fase final on s'escolliran les millors ratafies artesanes, a càrrec d'un jurat professional.

Albert Cols ha fet una crida a què es presenti al certamen tothom que faci ratafia, tingui l'edat que tingui. "Moltes vegades hi ha algun avi amb problemes de mobilitat que en fa, en aquest cas animem als nets a presentar-nos aquesta ratafia, per a molta gent compartir-la és la seva il·lusió. És coneixement que es transmet, perquè sovint ens parlen d'on van a buscar aquestes herbes i ens permet conèixer la terra", ha elogiat Cols.

"El que ens agrada del concurs és que hem creat un espai d'intercanvi de coneixements a l'hora d'elaborar aquest licor tradicional que havia quedat oblidat i que ha tornat a ressorgir", ha afirmat Albert Cols. 

La majoria d'activitats de la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga són gratuïtes, exceptuant-ne els maridatges, el tast i degustació de ratafies comercials i el sopar ratafiaire solidari, del qual cada tiquet costarà 12 euros. 

"El nostre objectiu és atraure-hi tot tipus de públic, convidem a la ciutadania a la nostra fira més dolça", ha remarcat Roser Rifà. L'Ajuntament de Berga, com en les anteriors edicions, hi destinarà un pressupost màxim de 5.000 euros.

"Volem fomentar les bones formes del beure que s'han perdut, aprendre a conèixer allò que bebem com fem amb el menjat i l'anomenat slow food", ha defensat Albert Cols.  

Consulta aquí la programació completa de la Fira de la Xocolata i la Ratafia.

 

Participació