Prop d'una trentena d'ajuntaments del Berguedà farà finalment aportacions a l'Associació Pro Disminuïts

L'aportació extraordinària del Consell és de 66.690,24 euros i 6 mesos del sou del gerent que l'ens valora en uns 25.000 euros; això sumat als diners dels ajuntaments, farà pujar l'ajuda total a 200.000 euros

12 de novembre del 2019
Actualitzat a les 22:56h
La presidenta de l'entitat, Cecília Camprubí (al centre), i el gerent Valentí Camprubí durant la darrera assemblea de socis.
La presidenta de l'entitat, Cecília Camprubí (al centre), i el gerent Valentí Camprubí durant la darrera assemblea de socis. | Pilar Màrquez Ambròs
Entre 27 o 28 dels 31 ajuntaments de la comarca faran finalment aportacions a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà (APDPB). Una majoria d'ajuntaments han acceptat destinar-hi el 50% de les aportacions del fons de cohesió, per bé que n'hi ha hagut "dos o tres" que no han donat resposta a la petició feta pel Consell Comarcal del Berguedà, segons ha explicat el president comarcal, Josep Lara.

Alguns dels consistoris ja s'havien gastat aquesta ajuda social per a emergències que reben cada any de la Diputació de Barcelona, però trauran els diners d'altres partides. 

L'últim ple del consell comarcal va aprovar la modificació de pressupost que permetrà vehicular a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics aquestes aportacions, del ajuntaments i la del propi Consell. L'aportació extraordinària del Consell és de 66.690,24 euros i 6 mesos del sou del gerent que l'ens valora en uns 25.000 euros. Aquesta xifra, sumada a l'aportació dels ajuntaments, enfila fins prop dels 200.000 euros les aportacions locals i supra locals a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, que travessa una greu situació econòmica des del passat mes de gener. 

Josep Lara ha assegurat que, en breu, se subscriuran els convenis amb els ajuntaments; i, amb tota la quantitat aportada pels ens municipals i l'ens comarcal, s'aprovarà el conveni amb l'associació per fer l'aportació econòmica amb total garantia jurídica. Paral·lelament, també s'articularan mecanismes de seguiment i coordinació tècnica i política. 

Josep Lara ha valorat "molt positivament" la voluntat dels ajuntaments de col·laborar "en una causa que s'ho val" i ha remarcat l'important paper de l'entitat per a les persones amb diversitat funcional psíquica de la comarca. Així com també ha donat rellevància a l'aportació que fa el Consell del Berguedà al sou del gerent, que és la persona que ha de poder ajudar i a professionalitzar i endreçar la gestió de l'entitat, i que ja fa setmanes que treballa en aquest tema. Ha recordat que, el fet que els primers pasos sobre la qüestió de les aportacions es fessin a l'estiu, va retardar la resposta dels consistoris, que a poc a poc han confirmat la seva disponibilitat per ajudar. 

Pro Disminuïts ha d'eixugar un desequilibri de 480.000 euros, segons dades d'octubre de 2019. Justament el seu gerent, Valentí Camprubí, va exposar fa unes setmanes al Consell d'Alcaldes del Berguedà la situació econòmica d'aquesta entitat del tercer sector que a hores d'ara treballa per convertir-se en fundació amb participació de patrons públics. Camprubí va defensar que l'ajuda del Consell i l'ens suposarà un gran què per a Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà i complementaria el finançament de l'Institut Català de Finances (ICF). "Seria mitja vida", va recalcar.

L'associació Pro Disminuïts té pendents de cobraments un total de 487.401 euros: 342.460 euros de la Generalitat, 131.036 euros de clients i 13.905 d'usuaris i socis. Així mateix, deu 938.472, 53 euros: 252.997 al personal, 333. 451 a proveïdors i tercers, i 276.000 a bancs i 76.023 a Hisenda. 

L'aportació del Consell i els ajuntaments  no es farà tota de cop, però sí que s'espera realitzar una primera de cara a desembre com a suport a l'entitat, que haurà d'afrontar les pagues dobles d'aquest període. Aquesta setmana una delegació del comitè d'empresa del Taller Coloma i representants de Pro Disminuïts s'han trobat al Tribunal Laboral de Catalunya per tractar el deute el deute que l'associació té amb una part dels treballadors. 
Arxivat a