MAPA En quins pobles del Berguedà l'extrema dreta de Vox supera el PP?

La força de vot del partit d'Abascal és gairebé residual a la comarca, i només aconsegueix més del 4% dels vots a Cercs i la Quar. Ara bé, obté més suports que els populars en vuit poblacions

11 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:58h
Paperetes de vot en un col·legi electoral.
Paperetes de vot en un col·legi electoral. | Adrià Costa
De cinquena força política a tocar el lideratge del bloc de dretes a tot l'Estat. Vox, el partit d'extrema dreta que encapçala Santiago Abascal, ha assolit uns resultats alarmants per als partits d'esquerra i, també per al Partit Popular (PP) i Ciutadans, ja que Vox ha aconseguit capitalitzar el gruix de la protesta per la dreta. 
 
A Catalunya, Vilamòs, a la Vall d'Aran (20,22%), i Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà (16,95%), han estat els dos municipis on la ultradreta ha obtingut més suport les urnes. Al Berguedà, les xifres de Vox són molt menors i en global el partit obté 516 vots, el 2,40% dels emesos, quelcom que els fa gairebé residuals.

Amb tot, registra un creixement prou significatiu respecte als comicis del 28-A quan va obtenir 322 vots (1,36%) a tota la comarca.

 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i el percentatge de vot obtingut allí per cada partit el 10-N. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

En vuit municipis del Berguedà, Vox aconsegueix superar els resultats del PP i quedar-hi millor posicionat i en dos més hi empata amb el mateix nombre de suports. Tanmateix, són majoritàriament pobles de menys de 500 habitants on domina l'independentisme i on la dreta espanyola hi obté resultats gairebé anecdòtics. Per exemple, el millor resultat de la comarca l'obté a la Quar on el PP no arreplega vots. L'extrema dreta aconsegueix en aquest poble 2 suports, cosa que suposa el 7,41% dels vots emesos.

 

En la resta de municipis berguedans, Vox només supera el 4% dels vots emesos a Cercs amb un total de 29 (4,01%) i obté 14 vots (2,65%) a Guardiola de Berguedà.

En ambdós municipis, el PP queda per sota amb 25 vots (3,46%) i 8 vots (1,51%), respectivament. 

 

 

A Vilada, Vox suma 6 vots (2%) i el PP 4 (1,33%).

 

De la mateixa manera, l'extrema dreta s'emporta un sol vot a la Nou de Berguedà (0,87%) i a Viver i Serrateix (0,92%) on ningú vota el PP; i obté 3 vots a Gósol (2,21%) on els populars tenen un sol suport (0,74%).

 

 

 

A Santa Maria de Merlès, on tampoc hi ha vot del PP, Vox arriba al llindar del 3% dels suports amb 3 únics vots.

Així mateix, a Montclar l'extrema dreta empata amb els populars i els socialistes (2 vots i 2,47%) i a Sagàs amb En Comú Podem i el PP (3 vots i 3,37%)

 

 

 

A Berga, Vox rep 211 vots

Com ja va passar en les anteriors eleccions, Vox només supera el centenar de vots a Berga on obté 211 suports, un 2,46% del total, el que són 58 vots més que a l'abril i la col·loca com a setena força. És justament a la capital del Berguedà on la caiguda de Ciutadans és més evident. El partit taronja passa d'arreplegar-hi 413 vots (4,57%) a 196 vots (2,29%), col·locant-se precisament per sota de la formació d'Abascal. 

El PP representa a la ciutat la sisena força amb 300 vots (3,51%). 

En altres poblacions grans, arriba a tenir 65 vots (2,37% del cens) a Gironella i 65 vots (2,74%) a Puig-reig.