Berga crea una comissió de treball per fer el seguiment dels avenços per a la futura Casa de la Patum

El grup de treball estarà integrat per representants dels grups municipals, personal tècnic i membres del Patronat

11 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:47h
Multitudinària passada de dimecres de Patum (arxiu).
Multitudinària passada de dimecres de Patum (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Patronat de la Patum del mes de novembre, que va reunir-se divendres a la nit, ha encetat el procés de creació d'una nova comissió que tindrà com a objectiu "informar sobre els avenços per a la consecució de la Casa de la Patum i definir-ne els continguts i les característiques a diferents nivells: polític, tècnic i econòmic", segons ha explicat la regidora de Patum, Roser Valverde. El grup de treball estarà integrat per representants dels grups municipals, personal tècnic i membres del Patronat. 

La regidora de Patum ha explicat que la comissió en si va formalitzar-se el passat dimecres. "Ens vam trobar amb el personal tècnic, que són la cap del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, i la tècnica de Patum, Marta Planas, així com amb representants de l'oposició i de l'equip de govern" ha dit. En la comissió, hi ha la mateixa regidora de Patum, Roser Valverde, el regidor d'Hisenda, Marià Miró, i la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, per a la recerca del finançament. La nova comissió va presentar-se divendres al Patronat de la Patum que ara escollirà fins a tres persones, caps de colla i patumaires, que hi vulguin formar part.

En el marc d'aquesta nova comissió, l'Ajuntament de Berga ha informat als seus membres sobre la reunió mantinguda el passat mes d'octubre amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, i els directors de Patrimoni i Cultura Popular, per començar a explorar vies per dotar la Patum d'un finançament estable i buscar com fer possible la proposta museogràfica de la Casa de la Patum, una de les assignatures pendents de la festa i que, segons el projecte existent que data de 2013, està pensat per fer-se a l'edifici de l'Ateneu. El projecte estimava el seu cost en prop de 6 milions d'euros. Però, per tirar-se endavant, ara s'ha "d'actualitzar i adaptar bé" per buscar fórmules de finançament. 

"Ara mateix, els tempos ens venen marcats per la conselleria, tenim una nova reunió a finals de novembre, i a partir d'aquest moment sí que marcarem una mica la pauta i l'estratègia de la nova comissió", ha apuntat la regidora.

"Sobre la taula hi havia la proposta de treballar el finançament a través del nou Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Cultura, hem fet una reunió per veure com ho podíem vestir, però és molt just de terminis", ha explicat Roser Valverde. També s'ha de parlar amb l'arquitecte d'un nou fasejat del projecte que permetés tirar-lo endavant. 

La conservació de les comparses de la Patum

Paral·lelament, des de la comissió de treball, es continuaran estudiant mesures per a la conservació actual de les comparses, de la qual es parlarà en la reunió amb la conselleria de finals de novembre. L'any 2018, les filtracions i humitats endèmiques de l'actual Casa de la Patum van causar danys en les coles orgàniques de les figures causant-hi floridures, unes afectacions que s'han restaurat per tenir les comparses preparades el passat Corpus. Va ser justament en aquest context que en el Patronat de la Patum del mes de setembre es va acordar crear una comissió de seguiment.

La prioritat és treballar per tenir una Casa de la Patum a mitjà termini i, a l'hora, mantenir l'estabilitat dins de la casa de la Patum actual, per tal que el patrimoni patumaire no corri més riscos. 

Millores a l'empostissat dels músics i la seguretat de la Sala dels Gegants
 
Un altre punt important de la reunió va ser la decisió d'invertir 3.000 euros del pressupost participatiu de la Patum en millorar l'empostissat on se situen els músics i en revisar la porta de la sala dels Gegants amb l'objectiu d'augmentar-ne la seguretat que fins ara disposa d'un vidre que és molt prim i, per tant, poc resistent. Així com també s'encarregaran unes lones amb el cartell de la Patum, "que això ens permeti visualitzar la festa a la plaça de Sant Pere i els carrers de Berga" durant el període de Corpus. 

Acte de celebració de la proclamació de la UNESCO

L'acte de celebració de la proclamació de la Patum com a Patrimoni oral i immaterial de la
humanitat per la UNESCO d'enguany es durà a terme el divendres 22 de novembre. Durant aquest, segons va informar-se al Patronat, es projectaran les dues entrevistes realitzades a l’Angelina Vilella, artista i restauradora de les comparses de La Patum des del 1987 al 2003, i al Josep Collado, geganter i cap de colla de l’Àliga des del 1952 al 1965. Clourà l'acte una actuació musical a càrrec de l'Entitat Vocal Berguedana
 
També és va proposar a les dues persones que són competència del Patronat, de les set que forment part del jurat qualificador de la convocatòria de cartells per a la Patum 2020, un certamen que, com és habitual, està previst que arranqui a principi de l'any vinent. "Vetllarem perquè hi hagi paritat en la línia del treball que ja hem estat fent", ha afirmat Valverde. 
 

Els baixos de l'Ajuntament de Berga abans del segon salt dels Nans Nous, sala en la qual ara es millorarà la seguretat perquè per Corpus s'hi guarden els Gegants i altres comparses patumaires. Foto: Ivan Genescà

Arxivat a