El Consell Comarcal del Berguedà aprova una moció per donar suport a l'esport català

L'ens comarcal aprova licitar el Parc de Pesca de la Vall de Pedret amb un pressupost de 265.000 euros

Aida Morales
18 de març del 2015
Actualitzat a les 21:27h

Ple del Consell Comarcal del Berguedà Foto: Aida Morales


A petició del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a través d'una moció, el Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat per unanimitat donar suport a l'esport català i sumar-se a la campanya 'Stop greuges', que critica una sèrie de mesures implementades pel Govern espanyol, per tal de regular l'esport. Entre aquestes, la campanya considera un greuge la llicència única per al finançament de les federacions espanyoles amb recursos de les federacions autonòmiques; no reconèixer la figura del pocket money i, per tant, equiparar les compensacions del voluntariat esportiu amb salaris, obligant a donar d'alta a la seguretat social; eliminar l'exempció sobre l'Impost de Societat, o augmentar l'IVA fins al 21% als serveis esportius prestats per particulars i empreses, entre d'altres. 

Per a la comunitat esportiva catalana, aquest fet suposa una situació “d'ofegament, fiscalització i intervencionisme”, apunta el manifest que el Consell Comarcal ha aprovat, ja que la realitat de la major part dels clubs i federacions, i la manca de recursos fa “impossible de sostenir” les entitats esportives sense ànim de lucre. Per això, el conjunt de l'esport català demana el “cessament d'aquestes accions intervencionistes” i impulsar les modificacions legislatives oportunes, prenent en consideració la realitat esportiva que, en la majoria dels casos, és de base altruista i es nodreix del voluntariat. 

A la sessió plenària, el portaveu del PSC, Abel García, ha defensat la moció, i ha assegurat que, en aquest cas, algunes associacions berguedanes “corren un greu perill”. En la mateixa línia, ha afirmat que la societat catalana “s'hi juga molt”, ja que l'esport és una de les seves bases, i ha recordat que el Berguedà és una fàbrica de grans esportistes. 

 
Així mateix ho ha ratificat el president del Consell Comarcal i portaveu de Convergència i Unió (CiU), Sergi Roca: “Un tipus de normativa com aquesta afecta l'esport de base”. D'altra banda, Eduard Coronado, d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha considerat normal, que una iniciativa com aquesta surti de l'Estat espanyol,  ja que va “contra la cultura esportiva catalana”. 

Parc de Pesca

L'ens comarcal també ha aprovat per unanimitat la licitació de l'obra Parc de Pesca de la Vall de Pedret per procediment obert, així com el plec de clàusules administratives i tècniques que regiran al seva construcció. Segons ha recordat Roca, es tracta d'un projecte de més de 265.000 euros que es preveu realitzar en sis mesos, i que va dirigit a un “públic familiar i escolar”. 

En la seva totalitat, el Parc de Pesca es finançarà amb ajudes de la Diputació de Barcelona i el fons Feder, i preveu diverses activitats ambientals i educatives, així com ser un recurs turístic que aprofiti les possibilitats de pesca del riu Llobregat. En conjunt, un espai que abastarà un tram de 7,3 quilòmetres des del pantà de la Baells fins a Cal Rosal, i que complementarà el projecte de la Ruta Verda del Llobregat.