Esquerra guanya al Berguedà, tot i perdre vots, i la CUP irromp com a tercera força

Junts per Catalunya és el segon partit més votat en una nit on l'independentisme aconsegueix una victòria incontestable a la comarca amb el 72,58% dels suports

10 de novembre del 2019
Actualitzat el 11 de novembre a les 12:23h
Membres d'Esquerra han seguit amb satisfacció la nit electoral a la seu de Berga.
Membres d'Esquerra han seguit amb satisfacció la nit electoral a la seu de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Victòria incontestable de l'independentisme a les eleccions espanyoles del 10-N al Berguedà. Les forces sobiranistes han aconseguit resultats destacats a la comarca i s'han imposat als 31 municipis del Berguedà en una jornada on la participació (72,72%) ha estat quatre punts inferior als anteriors comicis del 28-A. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha estat el partit més votat al Berguedà amb 6.935 vots, el 30,86% dels suports. ERC s'ha imposat a les urnes en 21 dels 31 municipis del Berguedà, però ha perdut 2.647 vots respecte a les eleccions generals del 28 d'abril quan va enfilar-se fins a les 9.582 paperetes (40,37%). 

Junts per Catalunya ha obtingut 6.219 vots (27,68%), sent segona força més votada i enduent-se la victòria a les urnes de 10 dels municipis del Berguedà. Aquesta formació ha crescut lleugerament respecte al 28-A quan va sumar 5.791 vots a tota la comarca (24,40%). 

Un dels fets rellevants de la nit electoral ha estat, sens dubte, la irrupció de la CUP com a tercera força a la comarca amb 3.156 vots (14,04%). Els cupaires han obtingut més del doble de suports dels que va aconseguir el Front Republicà d'Albano Dante Fachín a l'abril, formació que es va quedar amb 1.243 vots (5,24%). El PSC, que llavors va ser tercera força, baixa aquesta vegada una posició. Els socialistes han estat els quarts més votats al Berguedà, amb 2.428 vots (10,81%), 700 suports menys que fa poc més de mig any. D'altra banda, En Comú Podem se situa en cinquena posició a la comarca amb 1.443 vots (6,42%) amb xifres molt similars a les dels comicis de l'abril. L'independentisme ha obtingut el 72,6% dels vots a la comarca.

A Berga, s'ha repetit el mateix esquema que al conjunt de la comarca. De manera que Esquerra també hi ha guanyat, però ho ha fet amb més d'un miler de vots menys que el 28-A, sumant 2.478 suports, el 28,96% dels emesos. Junts per Catalunya ha estat segona força amb 2.346 (27,41%) i la CUP, que governa la ciutat, s'ha erigit com a tercera força amb 1.289 vots (15,06%). El PSC ha estat quart amb 990 suports, l'11,57% del total.

Com a l'abril, Esquerra ha guanyat a la comarca en municipis on no governa, i a on fins i tot Junts per Catalunya va arrasar a les municipals com és el cas de Gironella. També ha guanyat a Avià o a Olvan, on la CUP ha quedat tercera força malgrat que el 26-M va obtenir-hi una àmplia confiança dels electors per governar-hi.

El president d'Esquerra al Berguedà, Isaac Lozano, ha fet una valoració molt positiva dels resultats d'aquesta nit. "Hem tornat a guanyar, per tant, no deixa de ser una satisfacció per la feina que s'ha anat fent, tant en l'àmbit comarcal com municipal, i lògicament de país", ha afirmat. Lozano ha atribuït la baixada en vots al fet que en aquestes eleccions al Congrés hi hagi concorregut la CUP, formació d'esquerres i independentista. "He d'analitzar les dades, però la irrupció de la CUP ens ha arrossegat una part de l'electoral, crec que és totalment normal", ha indicat.

Isaac Lozano ha donat sobretot rellevància al triomf de l'independentisme: "El bloc independentista suma més que no sumava abans", ha apuntat. En aquest sentit, ha dit que aquesta "és una victòria col·lectiva de tots".

"El PSOE ha de veure que, amb aquestes eleccions, ha fet augmentar una bèstia bastant complicada de domar, Vox. Les eleccions que s'han realitzat avui, no s'haurien d'haver realitzat mai: no ens podem permetre, ni en aquest país ni a Espanya, que l'extrema dreta pugi d'aquesta manera tan brutal", ha reflexionat Isaac Lozano. 

Per la seva banda, el president comarcal del PDECat, Jordi Selga, ha valorat també a aquest diari els resultats de Junts per Catalunya, partit que durant una bona estona de l'escrutini ha perseguit de ben a prop Esquerra al Berguedà i que ha tornat a quedar en segona posició com la passada primavera. "Hi ha un vot d'esquerra que ha derivat cap a la CUP, per tant, això ha permès que nosaltres retalléssim una mica de distància amb ERC", ha dit Selga.

"Els partits avui en dia no tenim un vot fidelitzat, sinó que és un vot prestat. Segons com entomes les campanyes, com van els esdeveniments, aquest vot et torna o se'n va. Crec que Laura Borràs ha fet una molt bona campanya a les comarques de Barcelona i que la confiança que hem rebut dels votants és fruit d'aquesta feina feta", ha afegit Selga. 
 

Militants i simpatitzants seguint els resultats de JxCat a la seu del PDECat a Berga cap al final de la nit. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


CUP: "Anem a Espanya a fer una esmena al règim"

Marià Miró, com a portaveu de la CUP en aquesta nit electoral, ha explicat a aquest diari que "la valoració dels resultats és molt positiva, hem aconseguit ser tercera força a Berga i al Berguedà, sent el primer cop que ens presentàvem". Ara bé, Miró ha recordat que "aquestes eleccions s'han produït en un context de forta excepcionalitat política" perquè han estat uns comicis "amb preses i exiliades polítiques" i amb "presència policial als nostres carrers i persones migrades sense dret a vot". Per tot plegat, ha dit que "anem a Espanya a fer una esmena al règim" i ha subratllat que "els vots obtinguts (242.900) són ingovernables per estendre la rebel·lia". 

"És important recordar que el present i el futur del nostre país no es decideix avui. El punt imprescindible és la mobilització popular. Seguim als carrers, com ho hem fet els darrers dies, i com ho farem demà amb el Tsunami", ha reblat. 

Sobre l'extrema dreta, la CUP adverteix que és necessari i d'obligada acció "un cordó sanitari antifeixista" i que aquest "és imprescindible, als carrers i als mitjans". 

Ciutadans cau en picat al Berguedà i Vox és residual però guanya vots

Al Berguedà, Vox ha estat setena força amb 516 vots, el2,30% dels emesos. Tot i que es tracta d'una xifra molt minsa, registra un creixement respecte al 28-A quan va obtenir 322 vots (1,36%). Baixa en picat Ciutadans que queda per sota del partit d'extrema dreta amb 472 vots (2,10%). És un decreixement molt significatiu perquè a l'abril va superar el miler de vots, sent sisena força amb 1.026 suports (4,32%).

Consulta aquí els resultats electorals del 10-N al Congrés, municipi per municipi. 
 



Consulteu aquí els resultats a Catalunya: 
 
 
I aquí podeu veure els de l'Estat: