La Rasa dels Molins, «en una millor situació de partida» per acollir l'estació d'autobusos

Pendents de consensuar un procés participatiu amb la resta de grups, el regidor Aleix Serra apunta que l'obra podria començar al 2021 "si tot anés bé"

08 de novembre del 2019
Actualitzat el 09 de novembre a les 11:31h
El regidor Aleix Serra durant el plenari.
El regidor Aleix Serra durant el plenari. | Pilar Màrquez Ambròs
El regidor d'Urbanisme de la CUP de Berga, Aleix Serra, ha tingut ja una primera reunió amb la Generalitat de Catalunya per començar a encarar la calendarització del projecte que ha de permetre disposar d'estació d'autobusos a Berga en els propers anys. En les previsions "optimistes" l'obra podria començar el 2021, ha indicat el regidor. El principal escull, però, continua sent la tria definitiva d'ubicació. Ara mateix l'aposta per la Rasa dels Molins agafa força i és la que preferiria l'equip de govern, per bé que la intenció continua sent la de tirar endavant un procés participatiu que permeti que la ciutadania prengui part en la decisió. 

Segons el regidor, la Rasa dels Molins es troba "en una millor situació de partida" com a ubicació de l'estació d'autobusos. "Si l'hem de fer ràpid, és la més probable", ha dit. "Hem d'acordar amb l'oposició quina mena de procés participatiu fem, que permeti que la gent pugui tenir coneixement de com són les condicions en les possibles ubicacions, i que no ens encalli gaire el projecte, perquè fins que no diguem a la Generalitat quina ubicació escollim, es mantindran a l'espera i no faran res", ha exposat Serra.

El regidor és partidari d'agilitzar el projecte el màxim possible. "Quan en la reunió amb la Generalitat vaig preguntar en quin calendari ens podíem moure, va semblar que, en la versió optimista, l'any 2020 es podria fer la modificació dels projectes que ja hi ha redactats per actualitzar-los, al mateix temps que nosaltres acabem de tenir la disponibilitat dels terrenys. Si tot anés bé, podríem fer l'obra al 2021", ha explicat Serra. "Ara el que ens demanen és que escollim formalment la ubicació definitiva perquè ells puguin revisar el projecte i aplicar-li les modificacions que toquin, als dos projectes que hi ha redactats els calen no només modificacions tècniques sinó en alguns casos de concepte. Ha passat molt temps i potser ha canviat algun plantejament dels accessos o dels equipaments que hi van associats", ha indicat Aleix Serra. 

"El temps que passi i que estiguem quiets corre en contra nostra, no només pel fet que Berga estaria més temps sense una estació de busos, sinó perquè ara mateix hi ha el compromís de l'administració, però si esperem molt més, podria haver-hi un 155, un canvi de govern o vés a saber", ha expressat. 

L'aprovació del Pla de Millora Urbana PMU-P24 el passat agost facilita que l'Ajuntament de Berga pugui disposar dels terrenys de la Rasa dels Molins gratuïtament i, per tant, quan sigui el moment, traspassar-los de manera més ràpida a la Generalitat. El Govern català n'ha de tenir la titularitat per actuar-hi, per tant aquesta no és una qüestió menor. "A la Font del Ros s'hauria de tramitar un pla parcial urbanístic partint de zero, que voldria dir dedicar-hi molt més temps. Si s'escull la Font del Ros com a ubicació per l'estació, hem de saber que estaríem encetant un camí possible, però amb més problemes i més llarg", ha advertit el regidor d'Urbanisme. 

El projecte d'estació d'autobusos està valorat en uns 1,6 milions d'euros. El conseller de Territori, Damià Calvet, va insistir durant la campanya electoral del 26-M que el Govern Català disposava dels diners però, per tirar-la endavant, calia que l'executiu local en decidís abans la situació entre la Rasa dels Molins i la Font del Ros, els dos emplaçaments dels quals hi ha un projecte redactat. 

Els grups del ple consensuaran la proposta d'un procés participatiu

La de l'estació d'autobusos ha estat una de les qüestions que s'han tractat al ple de Berga aquest dijous al vespre arran d'una moció d'Esquerra que proposava encetar un procés de participació que permetés tenir decidida la ubicació de l'estació l'estiu de 2020. El portaveu d'Esquerra, Ramon Camps, ha estat d'acord en ajornar la votació fins el proper ple, per tal de permetre que se'n redacti una de consens que obtingui llum verda de tots els grups del plenari. 
Arxivat a