Berga acorda treballar en una ordenança que permeti canviar sancions econòmiques per treballs comunitaris

Es tracta d'una proposta que ha presentat Junts per Berga al plenari d'aquest dijous i que planteja trobar fórmules alternatives a la sanció econòmica possibilitant realitzar activitats cíviques o tasques voluntàries

07 de novembre del 2019
Actualitzat a les 23:30h
Moment de la intervenció de Jordi Sabata (Junts per Berga) al ple de Berga.
Moment de la intervenció de Jordi Sabata (Junts per Berga) al ple de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple ordinari de novembre de Berga ha aprovat aquest dijous per unanimitat iniciar els tràmits per crear una ordenança reguladora que permeti mesures alternatives a les sancions econòmiques. Es tracta d'una proposta que Junts per Berga, el principal grup de l'oposició, ha defensat al plenari i que la resta de grups han votat a favor en la seva totalitat. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha explicat durant la sessió que aquesta iniciativa permetrà "fer pedagogia" de la importància de mantenir els béns públics i promoure el bon ús dels equipaments i la via pública, disposant d'un mecanisme socioeducatiu "que ens permeti canviar les sancions econòmiques per, dit d'alguna manera, treballs a la comunitat".

"Per sensibilitzar a la gent i permetre que, qui no tingui recursos i hagi comès una infracció d'alguna ordenança, tingui la possibilitat de sortir-se'n", ha detallat Sabata. La moció acorda concretament "ordenar que la regidoria competent iniciï la tramitació de l'expedient relatiu a la redacció de l’Ordenança Reguladora de les Mesures Alternatives a la Sanció Econòmica, per tal que es pugui realitzar la seva aprovació definitiva durant el primer semestre de l'any 2020". 

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez (CUP), ha matisat que en el darrer mandat ja hi ha hagut gent que ha assumit sancions d'aquest tipus amb mesures alternatives. Una possibilitat establerta però que, segons ha defensat el grup de Junts per Berga, no està prou desenvolupada en la normativa municipal. "La nostra intenció no és preveure només aplicar mesures alternatives sinó una ordenança que digui quines són i per quins col·lectius seria, de manera més àmplia i de manera que també tothom sàpiga que tenim aquests elements socioeducatius", ha reiterat Sabata en aquest sentit. 

Segons la moció aprovada aquesta nit, l'any 2008 l'Ajuntament de Berga ja va donar llum verda a l'Ordenança de Convivència i Via Pública, que establia en els seus articles 98 i 99 la possibilitat de fórmules alternatives a la sanció econòmica realitzant treballs voluntaris per a la comunitat i tasques socioeducatives. Tot i així, no s'ha desplegat mai el text normatiu que en permeti l'aplicació.

Amb l'objectiu de "promoure els bons usos dels espais compartits, cercar la conscienciació d’actituds de respecte i de comportaments educats, i advertir i desenvolupar tasques de prevenció de conflictes" es proposa ara crear la nova ordenança, tal com permet la llei 57/2003, de mesures per a la modernització dels governs locals. Les Mesures Alternatives a la Sanció Econòmica (MASE) s'entenen, segons el document, com a conjunt d'accions que l'ajuntament pot oferir a les persones infractores com a alternativa a les sancions econòmiques previstes a les ordenances municipals. "Entenem que aquestes mesures poden contribuir a millorar la conscienciació col·lectiva de manera global però particularment en aquelles qüestions relacionades amb  l'abandonament de residus a la via pública que darrerament afecten la ciutat de manera important", ha defensat el grup de Junts per Berga.

"Aquestes mesures també ens poden permetre establir mesures que millorin la qualitat dels espais públics en relació amb els excrements d'animals de companyia o bé les pintades que afecten diversos indrets de la ciutat", han explicitat.
Arxivat a