Berga s'oposa a la incineradora de Cercs i acorda adherir-se a la plataforma que hi està en contra

L'acord s'ha pres amb els vots a favor de la CUP, ERC i cinc dels sis regidors de Junts per Berga

07 de novembre del 2019
Actualitzat a les 23:58h
Lectura de la moció contra la incineradora de Cercs.
Lectura de la moció contra la incineradora de Cercs. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha votat en contra de la planta incineradora de Cercs, un projecte de crema de residus amb què l'empresa Em Spain Waste & Treatment, S.L, del manresà Lluís Basiana, planteja recuperar l'activitat a l'antiga tèrmica. El ple ha debatut la qüestió arran de la moció d'urgència presentada pel Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, entitat ecologista berguedana. L'acord s'ha pres amb els vots a favor de la CUP, ERC i cinc regidors de Junts per Berga i l'abstenció de l'únic regidor del PSC, Abel García, i d'una de les representants de Junts, Ariadna Herrada. 

Durant la sessió plenària, la moció ha estat defensada per representants de l'entitat del Grup de Defensa de la Natura, Ferran Canudas i Hèctor Aranda. Canudas ha indicat que "la macroinstal·lació va en contra del projecte de comarca per la qual molts berguedans i berguedanes han estat treballant els últims anys" i "marca un punt de no retorn, perquè afecta plantes, animals i persones, comportarà la destrucció de llocs de treball i empitjorarà la despoblació que pateix el Berguedà". La moció manifesta "el rebuig de l'Ajuntament de Berga a la incineradora de residus al recinte de l'antiga tèrmica", acorda "l'adhesió del consistori a la Plataforma Antiincineració de Cercs" i demana al departament de Territori que aprovi "una moratòria per a les plantes incineradores de nova creació, de manera que es garanteixi l'objectiu de residus zero". 

Junts per Berga, principal grup de l'oposició, ha donat llibertat de vot als seus membres. El portaveu del grup municipal, Jordi Sabata, ha recordat l'opinió mantinguda ahir al ple del Consell Comarcal del Berguedà, de rebuig a la incineradora, però sense estar d'acord amb l'adhesió de la institució a la plataforma antiincineració, i ha mostrat la mateixa posició. Jordi Sabata ha considerat que ara mateix la informació que es coneix sobre el projecte "és parcial". "No coneixem qüestions en detall d'aquests 130 milions d'inversió o dels 60 llocs de treball que es diu que hi haurà, o de l'impacte ambiental", ha reflexionat, malgrat posicionar-s'hi en contra. "La pregunta no ha d'anar tant en la incineració, sinó també en què estem fent per minimitzar residus", ha apuntat. 

Jordi Sabata ha demanat a secretaria si era possible dividir la votació de la moció perquè l'adhesió a la plataforma es pogués votar a banda com va passar ahir al Consell, quelcom que no ha estat possible d'acord amb el reglament municipal. Amb tot, cinc dels sis regidors de Junts per Berga, inclòs Jordi Sabata, han votat a favor de la moció (i, per tant, s'han oposat a la incineradora), i Ariadna Herrada s'ha abstingut. 

El portaveu d'Esquerra Berga, Ramon Camps, que ha defensat la posició favorable a la moció del seu grup, i ha mostrat el seu suport a la plataforma, ha volgut incidir en un dels arguments recurrents del debat sobre la incineradora. "Ens diuen que hi ha poca informació però, per decidir-nos estar-hi en contra, no n'hi ha; perquè és una incineradora de residus i com a tal comporta la combustió de CO2, gas d'efecte hivernacle, només per aquest fet ja entenem que això no pot ser", ha dit. Camps ha recordat que el protocol de Kyoto preveia el 1997 reduir les emissions d'un 25% a un 40% i actualment s'està un 13% de sobre. 

També ha defensat la biomassa perquè ha dit, tot i que emet CO2, es tracta d'un cicle tancat en el qual "generem una energia que es considera verda perquè es torna a absorbir".  
 

Membres del Grup de la Defensa de la Natura, Hèctor Aranda i Ferran Canudas, que han defensat la moció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En un sentit similar, s'ha expressat el regidor de Medi Ambient del govern de la CUP de Berga, Eloi Escútia. "El tema no és si hi ha un 2 o un 3 d'emissions, hem d'avançar cap a la prevenció". "Hi ha un estudi demostrat que s'emeten elements sulforosos", ha explicat. Escútia ha avançat que l'Ajuntament de Berga treballa activament per la sostenibilitat i, per exemple, està en procés de concretar una proposta per lliurar carmanyoles perquè les famílies eliminin el plàstic del dia a dia dels escolars. 

La posició del PSC ha estat la mateixa que anit al Consell Comarcal del Berguedà. Abel García ha esgrimit que hi ha una necessitat de més informació i ha demanat també respecte per "la sobirania municipal" de Cercs alhora de valorar un projecte que afecta aquest terme municipal. 

Per tancar el debat, ha intervingut Hèctor Aranda del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, que ha exposat que la incineradora va en contra "de tot allò que hem estat treballant tots junts els últims tres, quatre, cinc, sis i vuit anys" i ha apuntat que "la plataforma és transversal i és un lloc on tothom que cregui en el medi ambient s'hi pot sentir a gust". "No acceptem la incineradora com no acceptaríem una central nuclear", ha reblat. 
Arxivat a