Residus

Llum verda a l'ampliació de l'abocador del Berguedà per 2,5 anys més

La instal·lació ha reduït l'entrada de tones de manera significativa, amb una diferència d'unes 5.000 tones, gràcies al porta a porta

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 7 de novembre de 2019 a les 18:13 |
Abocador del Berguedà en una imatge d'arxiu. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dimecres una nova ampliació de l'abocador comarcal de residus. El conseller de Medi Ambient i Sostenibilitat, Vicenç Linares, ha explicat que es guanyaran 20.000 metres cúbics d'espai. D'aquests, 18.000 metres cúbics seran útils per residus i 2.000 s'utilitzaran per recobriment dels residus. "Amb el ritme actual, amb aquesta fase, allarguem la vida de l'abocador uns 2 anys i mig", ha afirmat Linares. 

El projecte costarà uns 333.000 euros sense IVA i s'ha aprovat per unanimitat al ple d'aquest dimecres al vespre. Vicenç Linares ha posat en valor que, amb el porta a porta, ara mateix hi entren menys de la meitat de les tones que fa un any. 


Segons les dades facilitades del porta a porta al Berguedà, els Residus Sòlids Urbans (RSU) que van anar a parar a l'abocador entre gener a setembre de 2018 van suposar 8.953.920 quilos. És a dir, gairebé 9.000 tones de residus. En canvi, de gener a setembre de 2019 l'entrada de residus en aquest ha estat de 3.792.780 quilograms, prop de les 3.800 tones de residus. Això suposa una rebaixa de gairebé 5.000 tones en el mateix període gràcies a la implantació del porta a porta a 12 municipis de la comarca (Avià, Bagà, Berga, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada). Un any després de la implantació del nou sistema de recollida de residus, s'ha triplicat el reciclatge i ha passat del 31% al 83% en els pobles on s'ha fet la implantació. 

També en l'apartat de residus, el ple del Consell ha decidit assumir la gestió de les competències de prestació de residus d’Olvan i de Casserres.

Nou centre de tractament de residus

Atesa una ajuda de l'Agència de Residus de Catalunya, també s'ha informat que aquest 2020 es disposarà del projecte per a la construcció d'una planta de tractament mecànic biològic de la fracció resta i l'orgànica del Berguedà. Aquesta instal·lació ha de permetre una major eficiència econòmica i evitar haver de traslladar el tractament a comarques veïnes de la matèria orgànica. L'objectiu és que el nou centre de tractament de residus pugui ser una realitat el més aviat possible, ha defensat Vicenç Linares. 

 

Participació