El ple del Consell aprova una moció contra la violència policial amb l'abstenció de JxCat i de l'AAE

El punt s'ha aprovat amb els vots a favor d'ERC, la CUP i Bagà Endavant; la petició de dimissió de Miquel Buch, inclosa a l'últim moment, ha motivat que el grup de Junts hagi optat per abstenir-se

07 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:18h
Moment de la votació de rebuig a la violència policial.
Moment de la votació de rebuig a la violència policial. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple de Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dimecres una moció contra la violència policial tant dels Mossos d'Esquadra com de la Policia Nacional amb els vots a favor d'ERC (6), Bagà Endavant (1) i la CUP (3), l'abstenció de Junts per Catalunya (7) i l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà (1) i el vot en contra del PSC (1). La proposta, que han entrat al ple el grup d'ERC i Bagà Endavant, exigeix la reglamentació de les actuacions dels antiavalots i nomena persona non grata la delegada del govern espanyol Teresa Cunillera. 

Per petició de la CUP, també s'ha inclòs la petició de dimissió del conseller Miquel Buch per la seva responsabilitat en les càrregues i actuacions policials, el que ha motivat que el grup de Junts per Catalunya finalment hagi optat per abstenir-se en la votació. 

El portaveu d'ERC, Eduard Coronado, ha defensat que les actuacions policials que hi ha hagut en les protestes per la sentència de l'1-O "no són rebut ni tenen cap tipus de justificació siguin del cos que sigui". "La moció manifesta el rebuig a aquest tipus d'actuacions", ha reblat. 

Abans de poder ser aprovada, la moció ha estat motiu d'un encès debat per diversos punts. 

Per una banda, el vicepresident del consell comarcal i únic conseller del PSC, Abel García, ha volgut exposar que discrepava "totalment" de la moció "i d'un dels punts molt específics que fa referència a Teresa Cunillera com a delegada del govern espanyol, i que la declara persona non grata". "No sé què passarà o no passarà en les properes votacions, però és molt probable que d'alguna manera, directa o indirecta, en el futur hàgim d'interlocutar amb la delegació del govern com hem fet alguna vegada acompanyant algun ajuntament pels FEDER o l'1% Cultural, quedaria una cosa una mica estranya", ha advertit García.

"Aquest consell comarcal tindria tots els ponts trencats a l'hora de seguir treballant en aquesta línia, hem de seguir interlocutant amb les institucions perquè són una font de finançament", ha dit. La de García ha estat una reflexió amb la qual s'ha mostrat crític l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (ERC): "És com si ens renyessis, i ens diguessis, si no m'estàs a mi, no et donaré el caramel". 

Pep Llamas de Bagà Endavant ha recordat també en aquest sentit que "en l'actuació de la delegada del govern espanyol no hi va haver equivocació" sinó "voluntat política". "Es van incomplir tots els protocols policials i això va comportar el risc per les persones", ha expressat en la defensa que ha fet de la moció. "Això no és admissible, per això em refermo que sigui declarada persona non grata", ha apuntat. 

De l'altra banda, la CUP ha demanat que s'inclogués a la moció la petició per la dissolució de la BRIMO i la dimissió del conseller Miquel Buch. Finalment, en aquest punt, l'oposició ha acordat demanar la reglamentació de la BRIMO dins de les seves funcions d'antiavalot en comptes de la seva desaparició; i, això sí, s'ha inclòs la petició de dimissió de Miquel Buch.

"Els Mossos agredien ciutadans asseguts quan protestaven als carrers de Barcelona, algú ha de ser responsable de dir-los que això no pot fer-se", han apuntat els cupaires quant a la necessitat de reclamar la dimissió del màxim responsable de la conselleria d'Interior. 

La CUP denuncia "els excessius" controls de la Guàrdia Civil a la comarca

Un dels consellers de la CUP, Antoni Chueca, ha volgut també posar en consideració que els últims dies "s'han viscut uns controls de la Guàrdia Civil que creiem que són excessius". "No ens mereixem un tracte com aquest, dimarts hi va haver diversos controls a la comarca i semblava que estiguéssim davant d'una amenaça terrorista en una situació completament descontrolada", ha dit. També ha denunciat "el tracte denigrant" que va rebre una jove de 20 anys a la qual van parar de la qual, segons ha afirmat, ha pogut tenir coneixement.