El Berguedà s'afegeix a la crida perquè més professionals sanitaris es vacunin de la grip

Els centres d'atenció primària acullen aquest dijous la jornada de vacunació "V de vacuna't" amb l'objectiu de conscienciar el personal mèdic i d'infermeria dels riscos i evitar el contagi als pacients i l'afectació individual

07 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:47h
Una de les vacunacions a professionals sanitaris que s'ha fet al CAP Berguedà en el marc de la jornada d'avui.
Una de les vacunacions a professionals sanitaris que s'ha fet al CAP Berguedà en el marc de la jornada d'avui. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà s'ha sumat aquest dijous a la jornada de vacunació del professionals sanitaris "V de vacuna't" amb l'objectiu de conscienciar metges i metgesses, personal d'infermeria i altres treballadors hospitalaris i dels centres de primària de la importància de prevenir el contagi de la grip. 

És la segona vegada que l'Institut Català de la Salut (ICS) impulsa una campanya de vacunació concentrada en un únic dia i dirigida a tots els professionals d'hospitals, atenció primària i salut penitenciària del país, si bé ja s'havien fet experiències similars a Barcelona ciutat i a centres ICS de Catalunya Central, com el CAP Berguedà de la ciutat de Berga. 

Fonts de l'ICS han explicat que encara cal "insistir" per assolir l'objectiu de vacunació del 40% dels professionals. L'any passat es va millorar el percentatge passant del 23,3% al 28,05%, però Salut encara és lluny del seu objectiu. La directora de l'Equip d'Atenció Primària del CAP de Berga, Conxita Medina, ha afirmat a NacióBerguedà que els professionals sanitaris tenen un risc "molt més alt" de contagi que la ciutadania en general. El principal objectiu de la campanya de vacunació de la grip dirigida a aquest sector de la població és evitar que els professionals sanitaris puguin encomanar-la als malalts o les persones amb més risc de complicacions, alhora que es protegeixen de forma individual. 
 
Una dels professionals que s'ha vacunat aquest migdia amb motiu de la campanya "V de Vacuna't" al CAP de Berga ha assegurat a aquest diari que ho fa cada any perquè és una manera de "prevenir". La vacuna permet que, si acabes agafant la malaltia, aquesta mitigui els seus efectes. "Som personal de risc i ens hem de vacunar", ha explicat. 

El període òptim de vacunació és fins al 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa en els 98,1 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

A banda dels professionals sanitaris, la campanya antigripal incideix, com cada any, en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys. 

Salut ha posat en marxa la campanya de vacunació de la grip amb més d'1,2 milions de dosis de la vacuna als CAP i als centres vacunals. Segons ha explicat el departament, enguany la campanya comunicativa 'Per un hivern sense BRRR' posa l'èmfasi en prevenir, a més de la grip, altres malalties d'hivern com ara la bronquiolitis i altres patologies víriques. Per fer front a l'increment de la demanda assistencial el CatSalut reforçarà el sistema amb 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària o l'atenció hospitalària, entre altres. Els pòsters i altres materials comunicatius de la campanya d'enguany aconsellen en línies generals rentar-se les mans amb freqüència, beure aigua sovint o ventilar espais tancats, a més d'abrigar-se.
 
Salut aconsella per primer cop vacunar infants prematurs
 
Enguany el consell de vacunar-se contra la grip s'amplia també per primera vegada als infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta, és a dir, que van néixer amb menys de 32 setmanes, perquè són un col·lectiu amb una elevada morbilitat quant a una major afectació de malalties respiratòries. 
 

El nombre de professionals sanitaris que es vacuna encara és insuficient. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a