El Consell del Berguedà aprova la moció de rebuig a la incineradora de Cercs

L'adhesió a la plataforma ecologista que hi fa oposició no ha obtingut, però, el suficient suport

06 de novembre del 2019
Actualitzat el 07 de novembre a les 4:40h
Votació  a la moció de rebuig a la incineradora de Cercs.
Votació a la moció de rebuig a la incineradora de Cercs. | Pilar Màrquez Ambròs
La moció contra la instal·lació d'una incineradora de residus al recinte de l'antiga central tèrmica de Cercs s'ha aprovat per àmplia majoria al ple del Consell Comarcal del Berguedà. Ha comptat amb els vots favorables no només d'ERC, Bagà Endavant i la CUP que l'havien presentat i que d'entrada ja tenien assegurat que prosperés perquè sumen majoria absoluta, sinó també de pràcticament tot l'equip de govern. En la votació s'ha abstingut el vicepresident Abel García (PSC) i ha declinat participar-hi l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer (Junts per Catalunya - Demòcrates). En total, s'han oposat al projecte de crema de residus 17 dels 19 consellers del plenari.

El document s'ha votat sense un dels seus punts, el de l'adhesió a la Plataforma Antiincineració de Cercs, que s'ha debatut a part i que no ha prosperat perquè només ha obtingut majoria simple amb 9 vots, els d'Esquerra i la CUP. Una bona part dels consellers de govern de Junts per Catalunya, el del PSC i el representant de Bagà Endavant, Pep Llamas, hi han votat en contra. En aquest punt, s'han abstingut Araceli Esquerra de Junts per Catalunya i Patrocini Canal de l'Agrupació d'Electors del Berguedà, membres de l'executiu. Com en l'anterior qüestió, Jesús Calderer no ha pres part de la votació. 

El de la incineradora de Cercs és un tema polèmic que, sens dubte, aixeca polseguera i encén el debat polític. Com a tal, malgrat que la votació ha mostrat una postura gairebé unànime en la posició contrària a la instal·lació, no ha estat exempta de tibantors. 

La moció aprovada mostra "el rebuig a la incineradora de residus industrials que es vol situar a l'antiga central tèrmica de Cercs".  A més a més, acorda que el Consell demani al departament de Territori i Sostenibilitat "una moratòria de les autoritzaciós en les plantes de nova creació, un pla de tancament de les incineradores actuals i l'aprovació d'una llei catalana de Residus Zero". 

El conseller Josep Subirana (ERC) ha encetat la qüestió al ple defensant que "no hauríem de gastar energia votant un projecte que va contra el pla estratègic de la comarca, hauríem d'estar discutint, per exemple, la instal·lació de plaques solars". Subirana ha mantingut que aquest projecte "pot fer mal" al Berguedà i a sectors econòmics importants com el turístic o el ramader. "És molt important que no es faci", ha destacat Subirana. Josep Subirana també ha llençat un missatge a Jesús Calderer, alcalde de Cercs i que encapçala la conselleria comarcal de Medi Natural, de qui ha suggerit que properament en podrien demanar la dimissió com a conseller d'aquesta àrea. "Suposo que vas començar donant-hi suport amb bona intenció, és molt important que prenguis posició si has vist que t'equivocaves", li ha dit. 
 

L'alcalde de Cercs i conseller de Medi Natural, Jesús Calderer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Calderer ha insistit que ha de ser el govern de la Generalitat qui doni o no l'aprovació al projecte. A més, ha defensat l'aposta de Cercs per la sostenibilitat i la biomassa. "És un dels municipis amb més plaques solars col·locades, potser el que més", ha recalcat. També ha exposat que altres qüestions que podrien tenir un debat medi ambiental "com l'ampliació de l'abocador" s'han aprovat al ple "sense que ningú" ho hagi entrat a discutir. 

Jesús Calderer s'ha mostrat convençut de la bona feina que s'està fent a la conselleria comarcal de Medi Natural on s'estan tirant endavant projectes com el del pla especial de protecció de la Riera de Merlès o el pla d'usos de la Baells. 

La votació de la moció a l'ens comarcal s'ha fet només una setmana després que el Consell d'Alcaldes del Berguedà decidís no votar el manifest contra la incineradora que va presentar-hi l'alcaldessa de la Nou Mercè Fuentes.

L'abstenció del PSC

En aquest debat, el vicepresident del consell comarcal i conseller del PSC, Abel García, s'ha abstingut en la votació contra la incineradora perquè ha defensat que, ara per ara, no tenia prou informació del projecte per votar sí o no, si bé ha reconegut que d'entrada podia compartir que "no és el model de comarca".