Les bosses del porta a porta es començarien a pagar al juny o juliol de 2020, segons la previsió actual

Esquerra ha demanat al consell comarcal que continuï assumint-ne el cost perquè ha considerat que aquesta és part de "l'èxit" del model

06 de novembre del 2019
Actualitzat el 07 de novembre a la 1:09h
El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, al ple del consell.
El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, al ple del consell. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà té ara mateix la previsió de fer pagar les bosses del porta a porta a partir del mes de juny o juliol de 2020. Així ho ha explicat el conseller de Medi Ambient i Sostenibilitat, Vicenç Linares, al ple de l'ens aquest dimecres. Per fer-ho, no obstant això, s'haurà d'estudiar una solució per les bosses amb xip d'envasos i rebuig de Berga que no té cubells per aquesta recollida per tal d'evitar escampalls de bujols als carrers. 

Amb la compra de bosses que va fer el consell comarcal per posar en marxa el servei la tardor de 2018, s'havia previst inicialment que aquestes bosses del pack del porta a porta fossin gratuïtes només el primer any per "premiar l'esforç que ha fet el ciutadà", ha dit Linares. Aquest període s'allargarà finalment mig any més. El consell comarcal té previst tenir bosses fins a finals de primavera i posteriorment encara n'haurà d'adquirir més. Però, després, es plantegen fer-les pagar a la ciutadania a partir de juny o juliol per evitar l'actual dèficit. 

Segons Linares, la gratuïtat d'aquestes genera "un dèficit important" al servei. D'aquesta manera, a partir de l'estiu que ve aquestes bosses es posarien a la venda "a preu de mercat". 

Josep Subirana (ERC), a l'oposició, ha demanat que aquestes bosses mantinguin la gratuïtat, perquè ha considerat que aquesta és part de "l'èxit" del model. "Fent pagar les bosses, ens podem enganxar els dits", ha advertit. 

El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat congelar la taxa d'escombraries per al pròxim any 2020 al preu actual de 110 euros. En aquest sentit, Josep Subirana ha explicat que la Generalitat ha apujat el cànon del tractament de residus, de manera que ha apuntat que això obligarà a pujar la taxa en el futur. De fet, Subirana ha proposat que el preu de les bosses s'inclogui en aquest rebut domèstic perquè els veïns i veïnes dels pobles del porta a porta no les hagin de pagar cada vegada. 

La qüestió es parlarà en la comissió de Residus que els grups del ple comarcal han estat d'acord que convocaran properament.