La campanya d'Òmnium suma 129 autoinculpacions als jutjats de Berga en el primer dia

La iniciativa ha aconseguit generar cues de bon matí davant de les instal·lacions judicials de la ciutat

05 de novembre del 2019
Actualitzat a les 21:46h
Cua davant dels jutjats de Berga per autoinculpar-se.
Cua davant dels jutjats de Berga per autoinculpar-se. | Pilar Màrquez Ambròs
Cua de gent al jutjat de Berga per autoinculpar-se per l'1-O. Desenes de persones han acudit de bon matí ala convocatòria d'Òmnium i han esperat pacientment el seu torn per entregar el document d'autoinculpació per la seva participació en la manifestació del 20 de setembre de 2017 davant de la seu de la conselleria d'Economia i en la jornada de votació del referèndum d'autodeterminació. Des de les 9 del matí i fins a les 2 de la tarda, els berguedans i berguedanes que volien autoinculpar-se han anat entrant en grups de cinc a l'interior de l'edifici sense que s'hagi limitat o aturat el flux de persones, tal com ha passat els darrers dies en altres jutjats del país per ordre del TSJC. En total, al final de la jornada, s'han recomptat 129 autoinculpacions. 

Aquells que volien participar en la protesta han omplert els fulls d'autoinculpació que els entregaven en una vela situada a l'exterior dels jutjats, al carrer del Programari Lliure. Diligentment, se situaven després en la cua que hi havia a l'exterior de l'edifici, sota la vigilància d'agents dels Mossos d'Esquadra. Un cop passat el detector de metalls que hi ha dins l'edifici, un funcionari judicial ha registrat els fulls d'autoinculpació. 

La campanya, que arreu del país promou Òmnium Cultural, ha estat impulsada a la capital de comarca per la Plataforma Berguedà per la Dignitat, que formen entitats sobiranistes i grups polítics.

La presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, ha explicat a primera hora que el propòsit de la campanya és "autoinculpar-nos pel delicte de sedició pel qual s'ha condemnat als nostres polítics" com a protesta per la sentència de l'1-O. "Nosaltres també vam ser-hi", ha dit. "Esperem que vingui molta gent, que els berguedans també responguem a aquesta crida i que es facin moltes autoinculpacions; ens han dit que podríem entrar als jutjats en grups de cinc i crec que es podrà anar fent d'una manera tranquil·la", ha apuntat Soler. "Tenim 500 butlletes per omplir; de moment, just de bon matí, hem rebut ja unes 20 o 25 persones", ha detallat també la presidenta d'Òmnium Berguedà pocs minuts després de les 9 del matí. 

En acabar el dia, s'ha decidit que dilluns 11 de novembre es tornarà a muntar una vela davant dels jutjats per fer entrega dels impresos que fan falta per autoinculpar-se a les persones que vulguin participar en l'acció. Per les persones que ho vulguin fer en un altre horari, aquests impresos es poden passar a recollir els matins per la seu d'Òmnium, al pavelló de Suècia.

Entre els berguedans que aquest dimarts s'han dirigit als jutjats de Berga per autoinculpar-se, s'hi ha pogut veure els regidors del govern de la CUP de Berga, Marià Miró, Aleix Serra i Isaac Santiago. 
 
Crítica al debat dels candidats espanyols a TVE

Montserrat Soler, així com altres de les persones presents aquest matí davant del jutjat de Berga, s'han mostrat molt crítics amb el desenvolupament del debat electoral de TVE celebrat ahir entre els aspirants a president del govern espanyol. "Tots parlaven de Catalunya, així que veus que els partits polítics espanyols no tenen cap mena de programa pel benestar de la gent de l'Estat ni per resoldre tots els problemes que hi ha. I ni tan sols plantegen la qüestió des d'una òptica que pugui solucionar el problema de Catalunya, sinó per engrandir-lo més, ja que l'única solució que donen és atacar, condemnar i castigar", ha lamentat Soler. 
 

Membres de la Plataforma Berguedà per la Dignitat en el moment de registrar l'autoinculpació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El regidor Marià Miró, un dels membres de l'equip de govern Berga, que ha assistit avui als jutjats per participar en l'acció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Cua de persones als jutjats de Berga per autoinculpar-se per l'1-O. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una de les persones omplint el full d'autoinculpació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Pocs minuts després de les 9 del matí ja havien passat pel jutjat més d'una vintena de persones. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a