Dinou escoles de primària i 650 alumnes del Berguedà treballen la igualtat de gènere

El projecte vol impulsar accions educatives que ofereixin patrons i models de relació entre els gèneres i acompanyar els infants en la construcció d'una identitat lliure de prejudicis i estereotips

Redacció
05 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:05h
El programa de coeducació del Berguedà s’anomena “Ni fades ni prínceps” i consta de tallers i diverses activitats.
El programa de coeducació del Berguedà s’anomena “Ni fades ni prínceps” i consta de tallers i diverses activitats. | CC Berguedà
Dinou escoles de primària i 650 alumnes del Berguedà treballen la igualtat de gènere. Des del 2015, el Consell Comarcal del Berguedà porta a terme un projecte de coeducació dirigit a centres de primària i a les seves famílies. "La finalitat del projecte és esdevenir un recurs de coeducació realment pròxim als infants i a les seves famílies, a l'aula i a dins de casa, que ajudi a reflexionar i a transmetre valors d'igualtat social entre dones i homes", segons fonts de l'ens comarcal.
 
El programa de coeducació del Berguedà s'anomena "Ni fades ni prínceps" i consta d'accions tan variades com la realització de tallers per explicar contes no sexistes als nens i nenes, una maleta pedagògica de coeducació i material destinat als professors de cicle inicial per treballar de transversalment la igualtat de gènere i la prevenció de les relacions abusives a l'aula. També es posen a disposició de les famílies i els alumnes maletes viatgeres per a la coeducació. 
 
El projecte vol impulsar accions educatives que ofereixin patrons i models de relació entre els gèneres, acompanyar els infants en la construcció d'una identitat lliure de prejudicis i estereotips i sensibilitzar i transformar la comunitat entorn a la igualtat efectiva de gènere.
 
El 2015 es va iniciar el projecte i, des de llavors, cada any hi han participat una vintena d'escoles i s'han fet més de 30 tallers. El 2019 n'han pres part 19 escoles de primària del Berguedà. Els tallers es realitzen durant el primer trimestre i arribaran uns 650 alumnes. Van començar el 17 d'octubre i acabaran el 16 de desembre.
 
Educació en la igualtat amb contes
 
Els contes són una bona eina educativa per aconseguir els objectius del projecte, segons fonts del consell comarcal. Els diferents contes que es treballen en aquest projecte són: Rosa Caramel; Júlia, la nena que tenia ombra de nenEl meu pare és mestressa de casa, i què?; La meitat d'en Jan; La petita Messi; L'Artur i la Clementina; Gastó, un bulldog molt elegant; Soc una nena; En ceba i en Pebre; María; i La Rinxols d’ós. Aquest 2019, com a novetat, s'ha començat a treballar el conte Un papa a mida, una història que aporta una nova mirada a la realitat de les famílies monoparentals.